zondag 23 juni 2024
30 C
Paramaribo
20.7 C
Amsterdam
3.7
(3)

Gezondheidszorg Donderskamp slecht; niet eens paracetamol en antibiotica

lees ook ...

Braziliaanse verdachte aangehouden voor voertuigverduisterin...

De 39-jarige L.M een Braziliaanse staatsburger die illegaal in Suriname verblijft, is aangehouden door een gemengd team van de politie. Hij wordt beschuldigd van verduistering van een voertu...

Dorpelingen van Konomerume (Donderskamp) aan de Wayamborivier zijn erg ontevreden over de dienstverlening van het Mungra Medisch Centrum (MMC) en zien liever dat het dorp weer behoort tot het verzorgingsgebied van de Medische Zending (MZ). Dat hebben de bewoners in een recent gehouden vergadering in het gebied besloten.

Patiënten aan hun lot overgelaten
De gezondheidszorg is erg slecht en de mensen kunnen niet een medicamenten krijgen zoals paracetamol en antibiotica. We kunnen dat niet meer accepteren,” zegt Robertho Joghie, dorpshoofd van Konomerume. Hij benadrukt dat er niet gesold moet worden met de gezondheidszorg van mensen.

Het dorpshoofd wijst erop dat goede gezondheidszorg een recht is en ook een van de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) waar Suriname zich aan heeft gecommitteerd. Echter merken zij in het dorp niets daarvan op, want in plaats dat de mensen beter worden, worden zij zieker.

Ze piekeren over de situatie, stelt Joghie. Vooral de chronische patiënten zitten met de handen in het haar. Om naar Paramaribo af te reizen voor medicijnen, rekent Joghie uit, komt alleen al voor transportkosten op SRD 2400.

Geen arts
Het dorpshoofd vertelt dat het MMC eerder progressief werkte in de dorpen en de mensen daarom in 2017, op verzoek van de toenmalige regering, instemden met de overname van de gezondheidszorg van MZ door MMC. Dat is toen vastgelegd in een presidentieel besluit.

In Tapoeripa waar de polikliniek reeds oud en vervallen was, werd door het MMC een nieuw gebouw opgezet. Daarnaast werd een ambulanceboot aangeschaft voor het gebied en werd een arts permanent te werk gesteld in Konomerume. Maar sinds de uitbraak van Covid-19 in maart 2020, verblijft hier geen dokter meer.

Bovendien kunnen de mensen al zes maanden geen medicamenten krijgen bij de polikliniek, omdat die niet in voorraad zijn en er geen apotheekmedewerker aanwezig is. Volgens het beleid van het MMC zou alleen een apotheekmedewerker bevoegd zijn om medicijnen te verstrekken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameGezondheidszorg Donderskamp slecht; niet eens paracetamol en antibiotica