maandag 30 januari 2023
28.7 C
Paramaribo
6.7 C
Amsterdam
0
(0)

Gezonde leefstijl belangrijk ter voorkoming van diabetes

lees ook ...

Suriname krijgt recognition Award voor aanpak Malaria

Het ministerie van Volksgezondheid vertoeft momenteel op uitnodiging van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op het 4de Global Forum voor Malaria Eliminerende landen in Kaapstad, Zuid-Afrika. De WHO...

Vandaag wordt Wereld Diabetes Dag (WDD) gehouden. Deze dag die jaarlijks op 14de dag in november is, werd in 1991 in het leven geroepen door Internationale Diabetes Federatie en de Wereld Gezondheidsorganisatie als reactie op de groeiende bezorgdheid over de escalerende bedreiging voor de gezondheid als gevolg van diabetes. WDD is ‘s werelds grootste diabetesbewustmakingscampagne en heeft als doel om wereldwijd het belang van gecoördineerde maatregelen te promoten om diabetes als een kritisch wereldwijd gezondheidsprobleem aan te pakken.

Diabetes, met name Diabetes type-2 is één van de meest voorkomende NCDs (Niet-Overdraagbare Ziekten = chronische ziekten) in de wereld, waaronder ook in Suriname, meldt het ministerie van Volksgezondheid. De belangrijkste factoren die zorgen voor diabetes zijn ongezonde voeding (overmatig gebruik van suiker, zout en vet)/overgewicht, roken, overmatig alcohol gebruik en niet/nauwelijks bewegen. Een belangrijk factor die we vaak over het hoofd zien is stress.

Er is een associatie tussen overgewicht, buikomvang en verhoogde bloedglucosewaarden. Ook bij kinderen in Suriname is er sprake van verhoogde bloedglucosewaarden (diabetes). Aangezien het bijna allemaal gedragsrisicofactoren zijn en we het zelf in de hand hebben, is diabetes een chronische ziekte die goed onder controle te houden is met de juiste begeleiding.

Het thema van Wereld Diabetes Dag 2020 is ‘The Nurse and Diabetes’ (‘De Verpleegkundige en Suikerziekte’). De campagne heeft tot doel het bewustzijn te vergroten over de cruciale rol die verpleegkundigen spelen bij het ondersteunen van mensen met diabetes.

Verpleegkundigen leveren uitstekend werk om mensen met diverse gezondheidsproblemen te ondersteunen. Mensen die met diabetes leven of het risico lopen de aandoening te ontwikkelen, hebben ook hun steun nodig. Nu het aantal mensen met diabetes over de hele wereld blijft stijgen, wordt de rol van verpleegkundigen en ander ondersteunend personeel in de gezondheidszorg steeds belangrijker bij het beheersen van de impact van de aandoening.

Het is daarom van eminent belang dat we investeren in onderwijs en opleiding van ons verpleegkundigen en gezondheidswerkers. Met de juiste expertise kunnen verpleegkundigen het verschil maken voor mensen met diabetes.

Probeer zoveel mogelijk diabetes te voorkomen door een gezonde levensstijl op na te houden en de juiste voedingskeuzes te maken zoals matig gebruik van zout, suiker en vet, voldoende groente, fruit en water gebruiken, te bewegen, en het gebruik van alcohol en tabak te vermijden. Laat regelmatig je bloedsuiker meten, want alleen dan pas kan je opzoek gaan naar hulp en begeleiding.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameGezonde leefstijl belangrijk ter voorkoming van diabetes