donderdag 26 november 2020
26.6 C
Paramaribo
8.9 C
Amsterdam
0
(0)

Gezamenlijke aanpak van illegale goudwinning noodzakelijk

lees ook ...

Wijziging van de wegomlegging Srefidensi

UPDATE: WEGOMLEGGING IN VERBAND MET 25 NOVEMBER 2020; GEWIJZIGDE TIJDSTIPPEN EN INFORMATIE VOOR HET PUBLIEK. In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door ...

De illegale goudwinning in Suriname moet gezamenlijk worden aangepakt. Dit is onlangs naar voren gekomen bij een bezoek van een regeringsdelegatie onder leiding van vicepresident, Ronnie Brunswijk, aan Iamgold. Het bezoek was in verband met de ordening van de goudsector.

Tijdens het bezoek is door Sharmila Jadnanansing, Country Director van Iamgold, een presentatie verzorgd waarbij de organisatie inzichtelijk is gemaakt voor de delegatie. Een alarmerende kwestie is volgens de multinational de problematiek van de kleinschalige goudzoekers, die illegaal vooral de North East Royal Hill pit van het bedrijf betreden.

Met deze actie ontstaat een onoverzichtelijke situatie die niet alleen resulteert in risico’s en gevaar voor mensenlevens, maar ook in de vertraging van bedrijfsprocessen met als gevolg inkomstenderving voor de multinational en de staat Suriname.

Besluit

In gezamenlijk overleg met de regering is besloten om een taskforce in het leven te roepen bestaande uit leden van de ministeries van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Justitie en Politie (JusPol) en Defensie. Deze werkgroep zal ondersteunend naar Iamgold toe fungeren met als doel binnen afzienbare tijd de illegale goudwinning in het concessiegebied te doen terugdringen. Vp Brunswijk sprak de kleinschalige goudzoekers nabij de Royal Hill pit toe en vroeg hen om het gebied te verlaten.

Voor wat de aanpak van COVID-19 betreft, heeft Iamgold zijn maatregelen aangescherpt en er vindt adequate controle plaats. Zo is het aantal personen per woonruimte teruggebracht naar een en zijn meer units in aanbouw. Op het veld is extra controle ingezet om de naleving van de COVID-preventieregels te garanderen. Een mijlpaal voor de multinational is de goede perspectieven van het Saramaccagebied dat reeds in productie is.

Community fund

De delegatie is verder geïnformeerd geworden over de Iamgold-community fund dat als doel heeft om samen met de lokale gemeenschappen inkomsten genererende projecten te realiseren. Dit, teneinde duurzame ontwikkeling voor de samenleving in het gebied teweeg te brengen.

Het team bestond verder uit de ministers van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, Justitie en Politie, Kenneth Amoksi en van Defensie en Krishna Mathoera. Ook waren de general manager van de Commissie Ordening Kleinschalige Goudsector (OKGS), Wilson Balansi, Grassalco president- director, Wesley Rozenhout en districtscommissaris Ludwig Mendelzoon aanwezig.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- advertentie --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

Wijziging van de wegomlegging Srefidensi

UPDATE: WEGOMLEGGING IN V...

Korps Politie Suriname wil geen onrust

Het Korps Politie Surinam...

Chan(Pres), Bravo(VP) en AKA(MinFin) doen het goed!

Mijne mensen, de economis...

Composteerbare verpakking voor voedsel in Suriname

Vanaf 01 november is er v...
-- advertentie --

meer Suriname

Srefidensi: Een mooier woord voor Onafhankelijkheid bestaat niet!

De voorzitter van de Nati...

Eerste steenlegging nieuw kantoor Parbobrouwerij

De Surinaamse Bierbrouwer...

President Santokhi positief over 45 jaar onafhankelijkheid

Vandaag 25 november, op d...

Minister Walden bezoekt Bureau Intellectuele Eigendommen

Het Bureau Intellectuele ...

Teacher Resource Center geopend te Commewijne

Met het oog op decentrali...

Ministerie van Defensie doet mee aan ‘Orange the World’

 De ‘Internationale Dag v...

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

President Santokhi positief over 45 jaar onafhankelijkheid

Vandaag 25 november, op d...

Chan(Pres), Bravo(VP) en AKA(MinFin) doen het goed!

Mijne mensen, de economis...

NDPers boos om hechtenis of boos op Adhin

De dag dat  ex-vp Adhin w...

Rusland vrijwel zeker weer NPS-voorzitter

Ondanks de vele kritieken...

Composteerbare verpakking voor voedsel in Suriname

Vanaf 01 november is er v...
Home Suriname Gezamenlijke aanpak van illegale goudwinning noodzakelijk