zondag 29 januari 2023
27.2 C
Paramaribo
5.4 C
Amsterdam
0
(0)

Gezamenlijke aanpak van illegale goudwinning noodzakelijk

lees ook ...

Students were caught using alcohol and drugs

Students who used drugs and drink were caught. They played risk-taking games as well. Reginald Nibte and Rudi Tevreden, the neighborhood administrators of Uitvlugt, were informed that there was a conc...

De illegale goudwinning in Suriname moet gezamenlijk worden aangepakt. Dit is onlangs naar voren gekomen bij een bezoek van een regeringsdelegatie onder leiding van vicepresident, Ronnie Brunswijk, aan Iamgold. Het bezoek was in verband met de ordening van de goudsector.

Tijdens het bezoek is door Sharmila Jadnanansing, Country Director van Iamgold, een presentatie verzorgd waarbij de organisatie inzichtelijk is gemaakt voor de delegatie. Een alarmerende kwestie is volgens de multinational de problematiek van de kleinschalige goudzoekers, die illegaal vooral de North East Royal Hill pit van het bedrijf betreden.

Met deze actie ontstaat een onoverzichtelijke situatie die niet alleen resulteert in risico’s en gevaar voor mensenlevens, maar ook in de vertraging van bedrijfsprocessen met als gevolg inkomstenderving voor de multinational en de staat Suriname.

Besluit

In gezamenlijk overleg met de regering is besloten om een taskforce in het leven te roepen bestaande uit leden van de ministeries van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Justitie en Politie (JusPol) en Defensie. Deze werkgroep zal ondersteunend naar Iamgold toe fungeren met als doel binnen afzienbare tijd de illegale goudwinning in het concessiegebied te doen terugdringen. Vp Brunswijk sprak de kleinschalige goudzoekers nabij de Royal Hill pit toe en vroeg hen om het gebied te verlaten.

Voor wat de aanpak van COVID-19 betreft, heeft Iamgold zijn maatregelen aangescherpt en er vindt adequate controle plaats. Zo is het aantal personen per woonruimte teruggebracht naar een en zijn meer units in aanbouw. Op het veld is extra controle ingezet om de naleving van de COVID-preventieregels te garanderen. Een mijlpaal voor de multinational is de goede perspectieven van het Saramaccagebied dat reeds in productie is.

Community fund

De delegatie is verder geïnformeerd geworden over de Iamgold-community fund dat als doel heeft om samen met de lokale gemeenschappen inkomsten genererende projecten te realiseren. Dit, teneinde duurzame ontwikkeling voor de samenleving in het gebied teweeg te brengen.

Het team bestond verder uit de ministers van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, Justitie en Politie, Kenneth Amoksi en van Defensie en Krishna Mathoera. Ook waren de general manager van de Commissie Ordening Kleinschalige Goudsector (OKGS), Wilson Balansi, Grassalco president- director, Wesley Rozenhout en districtscommissaris Ludwig Mendelzoon aanwezig.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameGezamenlijke aanpak van illegale goudwinning noodzakelijk