dinsdag 7 februari 2023
23.8 C
Paramaribo
3.2 C
Amsterdam
5
(1)

Geweld tegen vrouwen en meisjes is wereldwijd ernstig

lees ook ...

Oud-assembleevoorzitter Simons: “Regering heeft totaal geen ...

Jenny Simons, ondervoorzitter van de NDP, zegt dat de regering totaal geen plan heeft voor Suriname. Er wordt volgens haar een persoonlijk plan uitgevoerd. Dit zei ze zaterdagavond tijdens de kadermee...

Eén op de drie vrouwen wereldwijd, ervaart geweld dat meestal gepleegd wordt door een intieme partner. Geweld tegen vrouwen en meisjes is één van de meest aanhoudende en vernietigende mensenrechten schendingen in de wereld en wordt anno 2022 voor het grootste deel niet gemeld, vanwege de straffeloosheid, stilte en schaamte eromheen.

Uit een Landelijke Gezondheidsenquête onder Surinaamse vrouwen (2019) blijkt dat 13.4% van de vrouwen een combinatie van emotioneel en lichamelijk geweld heeft ervaren, 5.4% alleen lichamelijk, 2.3% seksueel, 11.2% emotioneel en 7.9% alle drie vormen van geweld heeft ervaren.

Wanneer we de signalen van een gewelddadige intieme relatie kennen en herkennen, kunnen we beter hulp zoeken en aanbieden. Alhoewel het een ieder kan overkomen en overal kan voorkomen, zijn vrouwen bijzonder kwetsbaar hiervoor. Geweld tegen vrouwen blijft een belemmering voor het bereiken van gendergelijkheid, ontwikkeling, vrede en voor het nakomen van de mensenrechten van vrouwen.

Signalen van partnergeweld die veel voorkomen zijn: uw partner let op alles wat u doet, houdt vaker in de gaten waar u gaat en met wie u bent, uw partner ontmoedigt u om familie of vrienden te zien en vragen om uw social media accounts te wissen. Ook is zo een partner meestal jaloers en beschuldigt u vaak van onwaarheden. Een gewelddadige partner kan snel boos worden of onvoorspelbaar zijn, dus u weet nooit wat een probleem kan veroorzaken.

Als u te maken heeft met geweld kunt bu uit veiligheidsoverweging uw zorgen delen met een vertrouwde familie, vriend of buur of ontwikkel een ontsnappingsstrategie. Houd uw telefoon opgeladen en toegankelijk en weet welke nummers u moet bellen voor hulp. Probeer het geweld van uw partner na te gaan, zodat u kunt voorspellen wanneer het kan escaleren.

Als vertrouweling van een slachtoffer van geweld kunt u in contact blijven, goed luisteren en de persoon laten weten dat u wilt helpen. U moet de dader niet achterdochtig maken. Ook moet u erkennen dat het voor hen moeilijk kan zijn om over het geweld te praten. U kunt ook helpen na te denken over hoe ze veilig kunnen blijven, ook tijdens het uitgaansverbod. Hun recht op toestemming en privacy moet gerespecteerd blijven, tenzij er sprake is van levensgevaar.

De instanties waar u terecht kunt voor hulp zijn: Bureau slachtofferzorg Nickerie, 0210590, Justitie & Politie, Regio West Nickerie, 0231862, Bureau slachtofferzorg Paramaribo, 08887477. Als je geweld meemaakt moet je hulp zoeken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameGeweld tegen vrouwen en meisjes is wereldwijd ernstig