De gemeenschap maakt gebruik van de Mi Lijn. Er zijn 29 meldingen van geweld geweest tussen februari en maart. Indien wij doortrekken tot 8 april dan komen er 10 gevallen bij. Dit is een groot verschil met het vorig jaar. In 2020 waren er 25 geweldcases genoteerd tussen 30 april en 8 september. Toen werd de dienst opengesteld voor een breder publiek in verband met de covid pandemie.
Jacintha Dundas Jong A Lock, de directeur van Mi Lijn, wil niet praten van een wezenlijke toename, maar geeft toe dat er iets aan de hand is. “Het is een te korte periode om te praten van een trend, maar het is wel opmerkelijk dat er in de eerste drie maanden van dit jaar veertien meer gevallen van geweld zijn gerapporteerd dan vijf maanden van het vorig jaar. Het gaat niet goed in onze samenleving” zegt zij.
De gegevens tonen ook dat in meer dan zestig procent van de gevallen, het gaat om en mannelijke dader. Ook is het haast spiegelend dat hetzelfde aantal vrouwen hulp zoekt in deze situaties. “In al deze cases gaat het om allerlei vormen van geweld”, deelt Dundas Jong A Lock mee. Een deel, en wel 22 procent van de cases wordt doorverwezen.
Nu blijkt er meer dan ooit behoefte te zijn aan een luisterend oor. De Mi Lijn staat daarom ook 24 uur per dag klaar om dit te kunnen bieden. Doorverwijzing maakt deel uit van de dienstverlening en wordt ook toegepast waar dat nodig is. “Vooral omdat wij laagdrempelig zijn en mensen anoniem en gratis kunnen bellen, maakt dat we heel veel benaderd worden.” aldus de directeur.