zaterdag 25 mei 2024
24.2 C
Paramaribo
14.7 C
Amsterdam
5
(3)

Gevolgen wateroverlast Paramaribo

lees ook ...

Beroving bij Koreastraat: slachtoffer in worsteling met rove...

Op zondag werd M.R. (56) slachtoffer van een beroving in de Koreastraat, waarbij ze betrokken raakte bij een worsteling met een van de belagers, resulterend in pijn over haar hele lichaam. Twee rov...

De gevolgen van het niet luisteren naar deskundigheid zijn te merken en te voelen. Wat is het probleem in de politiek? Menen de mensen het wel met de bevolking? Wat is zo moeilijk om maatregelen te treffen die werken? Handelingen van deze regering roepen alleen maar vragen op. Onwil en onbenul zijn conclusies die menigeen trekt.

Grote schade

Het vele water dat nu uit de hemel valt vanwege de klimaat verandering kan niet weg  stromen. Er is teveel water om gelijk verwerkt te worden door de bestaande trenzen en gootjes. Dus treden die buiten  hun oevers de straat op en de mensen hun erven en huizen in. De gevolgen zijn groot. Er ontstaan minstens drie soorten schade zowel op persoonlijk als landelijk niveau.

  1. Economische schade, want velen kunnen niet werken. Bedrijven sluiten vanwege wateroverlast, klanten blijven thuis. Personeel kan niet werken want heeft geen kinderopvang bijvoorbeeld. Chreches en scholen moeten sluiten want kinderen en onderwijzers kunnen niet naar school.

2. Materiële schade, gaten in de weg worden groter door het water dat dagen lang op straat ligt en worden kraters. Auto’s die hierin geraken omdat zij niet zien wat er op straat is door het op water krijgen ernstige schade. Sowieso roesten motoren sneller vanwege het vocht, want als het water weer even gezakt is moet men toch gaan rijden.li

  1. Emotionele schade brengt een overstroming te bij mensen die water in huis krijgen en grote schade hebben aan de inboedel. Dit alles veroorzaakt ook nog een trauma bij de mensen. Want elke keer wanneer het hard begint te regenen denkt men er weer aan en begint men nerveus te worden.

Oplossing

Iedereen heeft de laatste 20 jaar in Paramaribo gezien hoe kanalen en trenzen met veel te kleine kokers worden dichtgegooid met zand. Andere kanalen, trenzen en kreken in de stad worden niet onderhouden. De burger gooit vuil met veel plastiek om zich heen, grof vuil (matrassen, ijskasten) wordt ongestraft in grote trenzen gedumpt. Sluiswachters doen hun werk niet en Openbare Werken staat erbij en kijkt ernaar.

Een oud deskundige van OW zei onlangs in een interview bij LIM.FM  dat door de grote hoeveelheid aan water er verschillende plekken vrij gehouden moesten worden in Paramaribo om verzamelplaatsen (meren) te maken voor het vele overtollige water. Maar er wordt niet geluisterd met het gevolg dat het vele water zich nu verzameld op de straten in de erven en in de huizen van de mensen. Vooral met springvloed kan Paramaribo Noord op natte voeten rekenen, dus de laarzen naast het bed klaarzetten.

Wat we nalaten in dit land is de verantwoordelijkheid nemen en mensen verantwoordelijk stellen voor de geleden schade middels een rechtszaak. Daarom zitten we nu met al die schade, na decennia van passief kijken naar de sluipende vernietiging.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnGevolgen wateroverlast Paramaribo