Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Gevangenissen Suriname al negen maanden zonder geld

Geplaatst

op

door

Al negen maanden lang moeten verschillende penitentiaire inrichtingen het zonder ook maar een cent van de overheid zien te redden. Het betreft de penitentiaire inrichtingen van Duisburglaan, Santo Boma en Hazard Nickerie. De afgelopen negen maanden hebben zij zelf voor inkomsten moeten zorgen.

Minister van justitie en politie, Jennifer van Dijk Silos zegt dat de inrichtingen al negen maanden zonder geld zitten en zelf moeten zien hoe zij het hoofd boven water houden. De staat zou eigenlijk moeten opdraaien voor de kosten, maar het geld is er gewoonweg niet. De minister heeft de inrichtingen de ruimte geboden om zelfstandig aan hun geld te komen door activiteiten om zo de instelling toch draaiende te houden. De afgelopen negen maanden is er dus geld verdient door zelf ontwikkelde activiteiten binnen de instellingen. Zo worden onder meer de gevangenen aan het werk gezet om geld te verdienen voor de inrichtingen. Het verdiende geld word ingezet om de instelling draaiende te houden en de gevangenen te onderhouden.

Gisteren heeft de minister de stichting voor beheer en exploitatie van penitentiaire inrichtingen geïnstalleerd. Momenteel word deze geleid door waarnemend directeur Humphrey Tjin Liep Shie. De bedoeling is dat deze stichting samen met de directeuren van de inrichtingen afspraken gaat maken om tot een exploitatiebegroting te komen. Zo kunnen vervolgens activiteiten gestructureerd kunnen worden georganiseerd om gedetineerden aan het werk te zetten.

Mocht er daadwerkelijk blijken dat de staat al negen maanden geen geld betaald aan de penitentiaire inrichten dan kan dit gezien worden als een schending van de grondwet en de Inter American convention of human rights. Deze conventie heeft Suriname in 1987 geratificeerd en hierin staat dat gedetineerden recht hebben op verzorging en zij recht hebben op menswaardige behandeling en op geen enkele wijze fysiek, mentaal of geestelijk gemarteld mogen worden. Nu is het wel zo dat gedetineerden aan het werk gezet mogen worden om resocialisatie te bevorderen. Maar op geen enkele wijzen mogen gedetineerden uitgebuit worden voor andere doeleinden, en het is nog maar de vraag of daar wel aan gehouden wordt gezien de huidige situatie in de inrichtingen.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Banel Fitness Fun gedenkt dakloze vaders

Geplaatst

op

door

De sportschool Banel Fitness Fun heeft in verband met vaderdag ruim 30 dakloze vaders en zwervers voorzien van voeding en drank. Deze sportschool werd bij de laatst gehouden avond vierdaagse Winnaar in het algemeen klassement. Waard te vermelden is dat het hun eerste jaar is.

Lees verder

Suriname

Politie Livorno sluit werknemers visbedrijf op

Geplaatst

op

door

De politie van het ressort Livorno heeft op dinsdag 11 juni twee medewerkers van een visbedrijf aangehouden ter zake gekwalificeerde diefstal.

Het tweetal Joshua, P. (28) en de 27-jarige Kevin, K. worden ervan verdacht 30 lege visbakken van het bedrijf weggenomen te hebben.De eigenaar deed op donderdag 31 mei aangifte van diefstal van zijn goed op het politiebureau Livorno.

Na uitgewerkte informatie kwamen Joshua en Kevin in beeld. Zij werden opgespoord en op hun woonadres aangehouden. De twee verdachten hebben bekend de diefstal van de 30 lege visbakken te hebben gepleegd. De gestolen bakken hebben zij voor SRD 1200 verkocht en dit bedrag onderling verdeeld.

Hangende het onderzoek zijn Joshua en Kevin door de politie van Livorno in verzekering gesteld na overleg met het Openbaar Ministerie.

Lees verder

Meest gelezen

X