Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Gevangenissen Suriname al negen maanden zonder geld

Geplaatst

op

Al negen maanden lang moeten verschillende penitentiaire inrichtingen het zonder ook maar een cent van de overheid zien te redden. Het betreft de penitentiaire inrichtingen van Duisburglaan, Santo Boma en Hazard Nickerie. De afgelopen negen maanden hebben zij zelf voor inkomsten moeten zorgen.

Minister van justitie en politie, Jennifer van Dijk Silos zegt dat de inrichtingen al negen maanden zonder geld zitten en zelf moeten zien hoe zij het hoofd boven water houden. De staat zou eigenlijk moeten opdraaien voor de kosten, maar het geld is er gewoonweg niet. De minister heeft de inrichtingen de ruimte geboden om zelfstandig aan hun geld te komen door activiteiten om zo de instelling toch draaiende te houden. De afgelopen negen maanden is er dus geld verdient door zelf ontwikkelde activiteiten binnen de instellingen. Zo worden onder meer de gevangenen aan het werk gezet om geld te verdienen voor de inrichtingen. Het verdiende geld word ingezet om de instelling draaiende te houden en de gevangenen te onderhouden.

Gisteren heeft de minister de stichting voor beheer en exploitatie van penitentiaire inrichtingen geïnstalleerd. Momenteel word deze geleid door waarnemend directeur Humphrey Tjin Liep Shie. De bedoeling is dat deze stichting samen met de directeuren van de inrichtingen afspraken gaat maken om tot een exploitatiebegroting te komen. Zo kunnen vervolgens activiteiten gestructureerd kunnen worden georganiseerd om gedetineerden aan het werk te zetten.

Mocht er daadwerkelijk blijken dat de staat al negen maanden geen geld betaald aan de penitentiaire inrichten dan kan dit gezien worden als een schending van de grondwet en de Inter American convention of human rights. Deze conventie heeft Suriname in 1987 geratificeerd en hierin staat dat gedetineerden recht hebben op verzorging en zij recht hebben op menswaardige behandeling en op geen enkele wijze fysiek, mentaal of geestelijk gemarteld mogen worden. Nu is het wel zo dat gedetineerden aan het werk gezet mogen worden om resocialisatie te bevorderen. Maar op geen enkele wijzen mogen gedetineerden uitgebuit worden voor andere doeleinden, en het is nog maar de vraag of daar wel aan gehouden wordt gezien de huidige situatie in de inrichtingen.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Rechter Suriname hervat zaak terreurverdachten

Geplaatst

op

By

De Surinaamse rechter gaat woensdag verder met de zaak van de broers Raoul A. en Nasr I. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij terroristische activiteiten in Suriname. De advocaten van de broers krijgen de gelegenheid om de agent die het politioneel onderzoek heeft geleid te ondervragen.

De broers, die in Paramaribo een Islamitische slagerij runden, hebben de Nederlandse nationaliteit. Ze zitten inmiddels al een jaar en drie maanden in de gevangenis. Verzoeken om hen voorlopig in vrijheid te stellen zijn tot nu toe afgewezen.

Uit het politiedossier is tijdens de afgelopen zittingen naar voren gekomen dat de broers zeker twee mensen hebben geholpen naar Syrië af te reizen om zich daar bij terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) aan te sluiten. Uit diverse chats is gebleken dat de broers duidelijke sympathie hebben voor deze organisatie. De twee worden ook beschuldigd van het voorbereiden van een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Paramaribo.

Lees verder

Suriname

Door Suriname gezochte verdachte opgepakt

Geplaatst

op

By

De Nederlandse politie heeft de Surinaams-Nederlandse ondernemer Radj O. opgepakt. Dit gebeurde op verzoek van Suriname, dat hem zoekt in verband met de vondst van een vliegtuigje met 488 kilo drugs op zijn terrein afgelopen maart. O.’s advocaat Irvin Kanhai heeft de aanhouding, die vrijdag plaatshad, bevestigd.

Enkele dagen na de ontdekking van de drugs was O. om medische redenen naar Nederland vertrokken, zei hij destijds tegen Surinaamse media. Er was dus volgens hem geen sprake van een vlucht. In juni diende Suriname een officieel rechtshulpverzoek in bij Nederland.

O. verzet zich tegen zijn uitlevering aan Suriname. Kanhai en O.’s Nederlandse advocaat Guy Weski hebben de rechter gevraagd om een uitspraak te doen over het verzoek van Suriname.

In september klaagde de Surinaamse politie nog over de trage aanpak van Nederland van de rechtshulpverzoeken. De waarnemend korpschef van de Surinaamse politie zei toen dat het onderzoek naar de drugsvangst hierdoor vertraagd werd.

Lees verder

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |