Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Gevangenissen Suriname al negen maanden zonder geld

Geplaatst

op

Al negen maanden lang moeten verschillende penitentiaire inrichtingen het zonder ook maar een cent van de overheid zien te redden. Het betreft de penitentiaire inrichtingen van Duisburglaan, Santo Boma en Hazard Nickerie. De afgelopen negen maanden hebben zij zelf voor inkomsten moeten zorgen.

Minister van justitie en politie, Jennifer van Dijk Silos zegt dat de inrichtingen al negen maanden zonder geld zitten en zelf moeten zien hoe zij het hoofd boven water houden. De staat zou eigenlijk moeten opdraaien voor de kosten, maar het geld is er gewoonweg niet. De minister heeft de inrichtingen de ruimte geboden om zelfstandig aan hun geld te komen door activiteiten om zo de instelling toch draaiende te houden. De afgelopen negen maanden is er dus geld verdient door zelf ontwikkelde activiteiten binnen de instellingen. Zo worden onder meer de gevangenen aan het werk gezet om geld te verdienen voor de inrichtingen. Het verdiende geld word ingezet om de instelling draaiende te houden en de gevangenen te onderhouden.

Gisteren heeft de minister de stichting voor beheer en exploitatie van penitentiaire inrichtingen geïnstalleerd. Momenteel word deze geleid door waarnemend directeur Humphrey Tjin Liep Shie. De bedoeling is dat deze stichting samen met de directeuren van de inrichtingen afspraken gaat maken om tot een exploitatiebegroting te komen. Zo kunnen vervolgens activiteiten gestructureerd kunnen worden georganiseerd om gedetineerden aan het werk te zetten.

Mocht er daadwerkelijk blijken dat de staat al negen maanden geen geld betaald aan de penitentiaire inrichten dan kan dit gezien worden als een schending van de grondwet en de Inter American convention of human rights. Deze conventie heeft Suriname in 1987 geratificeerd en hierin staat dat gedetineerden recht hebben op verzorging en zij recht hebben op menswaardige behandeling en op geen enkele wijze fysiek, mentaal of geestelijk gemarteld mogen worden. Nu is het wel zo dat gedetineerden aan het werk gezet mogen worden om resocialisatie te bevorderen. Maar op geen enkele wijzen mogen gedetineerden uitgebuit worden voor andere doeleinden, en het is nog maar de vraag of daar wel aan gehouden wordt gezien de huidige situatie in de inrichtingen.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

75 jarige Surinaamse drugs oma vrijgelaten

Geplaatst

op

By

De 75-jarige vrouwdie samen met vier jongen van tussen de 15 en 20 jaar oud in verzekering warengesteld voor het overtreden van de Wet Verdovende Middelen, is door hetOpenbaar Ministerie in vrijheid gesteld. De vrouw ontkent iets af te weten vande drugs.

Dit bevestigt raadsman Arjan Ramlakhan die de bejaarde vrouw bij de voorgeleiding heeft bijgestaan. De advocaat zegt dat in de nabije omgeving van de vrouw de drugs werd gevonden. Het gaat om zeven kleine zip-lock pakjes van ongeveer zeven gram cocaïne. 

In een politiebericht werd gemeld dat de jongeren verdacht worden van het verhandelen van drugs, waaronder wikkels crack cocaïne en marihuana in de Pianostraat. De politie van het ressort Kwatta heeft de aanhouding zaterdag verricht. Naar aanleiding van de verklaringen die de vier verdachten afzonderlijk hadden afgelegd bij de politie, kwam ‘oma’ in beeld. Zij zou de drugs aan de jongeren hebben verstrekt om deze te verkopen.

Op aanwijzing van de eerder aangehouden verdachten ging de politie naar de woning van deze vrouw om een onderzoek in te stellen. Tijdens dat onderzoek zijn wikkels crack cocaïne en marihuana bij de vrouw aangetroffen en in beslag genomen. 

Medeleven

Heel veel Surinamers hebben sinds gisteren hun medeleven en begrip getoond voor de 75 jarige drugsdealende oma die crack cocaïne vanuit haar huis verkocht omdat haar pensioen te weinig was.

De 75 jarige oma begon uit nood drugs te verkopen zodat ze wat brood en melk op tafel kon krijgen. Toen ze moeite met lopen kreeg vroeg ze haar neefje om hulp en hij haalde zijn vrienden erbij en zo richtte de oma op bejaarde leeftijd haar eigen kleine drugs empire op.

De drugs oma is een zeer gerespecteerde drugsdealer in haar omgeving en zelfs grotere drugsdealers prijzen haar aan voor haar inzet.

Lees verder

Suriname

Douanier gepakt voor megacokezaak

Geplaatst

op

By

Paramaribo – De politie in Suriname heeft een 49-jarige douanier opgepakt voor betrokkenheid bij de smokkel van 2345 kilo cocaïne. De partij werd vorige week ontdekt tussen een partij rijst in de haven van Paramaribo.

Naast de douanier zijn twee inklaarders en een vrachtwagenchauffeur opgepakt, zo meldt het Korps Politie Suriname. Suriname is de ban van de grootste cocaïnevangst ooit in het land. Maandag werd in Guyana het lichaam gevonden van de eigenaar van het bedrijf waarvan de rijst afkomstig was. De man bleek te zijn geliquideerd.

Lees verder

Meest gelezen