Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Gevangenissen Suriname al negen maanden zonder geld

Geplaatst

op

Al negen maanden lang moeten verschillende penitentiaire inrichtingen het zonder ook maar een cent van de overheid zien te redden. Het betreft de penitentiaire inrichtingen van Duisburglaan, Santo Boma en Hazard Nickerie. De afgelopen negen maanden hebben zij zelf voor inkomsten moeten zorgen.

Minister van justitie en politie, Jennifer van Dijk Silos zegt dat de inrichtingen al negen maanden zonder geld zitten en zelf moeten zien hoe zij het hoofd boven water houden. De staat zou eigenlijk moeten opdraaien voor de kosten, maar het geld is er gewoonweg niet. De minister heeft de inrichtingen de ruimte geboden om zelfstandig aan hun geld te komen door activiteiten om zo de instelling toch draaiende te houden. De afgelopen negen maanden is er dus geld verdient door zelf ontwikkelde activiteiten binnen de instellingen. Zo worden onder meer de gevangenen aan het werk gezet om geld te verdienen voor de inrichtingen. Het verdiende geld word ingezet om de instelling draaiende te houden en de gevangenen te onderhouden.

Gisteren heeft de minister de stichting voor beheer en exploitatie van penitentiaire inrichtingen geïnstalleerd. Momenteel word deze geleid door waarnemend directeur Humphrey Tjin Liep Shie. De bedoeling is dat deze stichting samen met de directeuren van de inrichtingen afspraken gaat maken om tot een exploitatiebegroting te komen. Zo kunnen vervolgens activiteiten gestructureerd kunnen worden georganiseerd om gedetineerden aan het werk te zetten.

Mocht er daadwerkelijk blijken dat de staat al negen maanden geen geld betaald aan de penitentiaire inrichten dan kan dit gezien worden als een schending van de grondwet en de Inter American convention of human rights. Deze conventie heeft Suriname in 1987 geratificeerd en hierin staat dat gedetineerden recht hebben op verzorging en zij recht hebben op menswaardige behandeling en op geen enkele wijze fysiek, mentaal of geestelijk gemarteld mogen worden. Nu is het wel zo dat gedetineerden aan het werk gezet mogen worden om resocialisatie te bevorderen. Maar op geen enkele wijzen mogen gedetineerden uitgebuit worden voor andere doeleinden, en het is nog maar de vraag of daar wel aan gehouden wordt gezien de huidige situatie in de inrichtingen.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Kredietbeoordelaar Moody’s positief over Suriname

Geplaatst

op

By

LONDEN (ANP) – Kredietbeoordelaar Moody’s is iets positiever geworden over Suriname. De firma verhoogde vrijdag de verwachting voor de kredietrating naar stabiel van negatief. Het kredietoordeel zelf bleef staan op B2.

Volgens Moody’s is de druk op de Surinaamse financiën het afgelopen jaar wat afgenomen. Daarbij zal de grotere ruimte voor binnenlandse en buitenlandse bronnen de financieringsdruk dit jaar en komend jaar doen verminderen. In februari 2018 kreeg Suriname de prognose ‘negative’ van de kredietfirma.

De B2-rating krijgt ook steun van onder meer de omvangrijke mijnbouwbronnen en een gunstigere investeringsomgeving. Uitdagingen blijven de grote schuldenlast, structurele en economische kwetsbaarheid vanwege de relatief beperkte omvang van het land en de afhankelijkheid van grondstoffen en ,,zwakheden” in het bestuur.

Lees verder

Suriname

Vijf familieleden opgepakt voor doodslaan man in Suriname

Geplaatst

op

By

In Suriname zijn vijf familieleden opgepakt die worden verdacht van het doodslaan van een man in het district Para in Suriname. Dit meldt de Surinaamse krant Times of Suriname.

De hoofdinspecteur en regiocommandant Midden-Suriname Ulrich Tjin Liep Shie bevestigd de arrestaties aan de het medium. Het gaat om een zoon, dochter, schoondochter, broer en zwager van de man.

De vijf familieleden zouden zaterdag na een woordenwisseling het slachtoffer hebben mishandeld. De man liep hierbij zwaar letsel aan het hoofd op en raakte bewusteloos. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij aan zijn verwondingen overleed.

In eerste instantie werd door verschillende personen aangegeven dat de man met zijn hoofd tegen een stenen rand zou zijn gevallen. Een gerechtelijke lijkschouwing op het lichaam van het slachtoffer wees uit dat de man door een misdrijf om het leven is gekomen.

In afstemming met het Openbaar Ministerie (OM) zijn de vijf verdachten in verzekering gesteld. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Lees verder

Meest gelezen