donderdag 13 juni 2024
27 C
Paramaribo
10.7 C
Amsterdam
5
(1)

Geruchten over vervallen gedoneerde medicijnen zijn onjuist

lees ook ...

Minister Ramadhin overhandigt bloeddrukmeters aan sociale in...

Het ministerie van Volksgezondheid heeft op maandag 10 juni 2024 opnieuw bloeddrukmeters overhandigd aan sociale instellingen. Eerder werden deze apparaten gedoneerd aan zorginstellingen, en dit keer ...

Geruchten doen in de gemeenschap onder andere via social-media de ronde dat de medicamenten geschonken door de Indiase regering aan Suriname ter waarde van 600.000 US zijn vervallen. Maaltie Sardjoe, Directeur Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BVGS) gaf in een gesprek met de Communicatie Dienst Suriname op 14 augustus jongstleden opheldering. De medicijnen uit de donatie blijken nog niet te zijn gedistribueerd.

“Deze lading van medicamenten heeft een vervaldatum van 2 tot 3 jaar dus ze vervallen in 2025 of 2026” zegt de directeur BVGS. Over het product “Cold Out” zijn er geruchten verspreid via social-media. Sardjoe zegt dat dit niet komt uit deze donatie. De medicamenten uit de donatie zijn nog in de testfase in het laboratorium, en zijn nog niet vrijgegeven voor distributie.

Volgens Sardjoe wordt van elk medicament een sample getest in het laboratorium, en men is nu daarmee bezig. Binnen een week hoopt men de lading vrij te kunnen geven voor distributie, en dan zal de gemeenschap beschikken over deze medicijnen. Alle gedoneerde medicamenten uit India worden door het laboratorium van BVGS onderzocht en pas bij goedkeuring gedistribueerd.

De overheid wil deze medicamenten kosteloos verstrekken aan de gemeenschap via de eerste lijnzorg, onder andere  de poliklinieken van de regionale gezondheidsdienst, de medische zorg en de ziekenhuizen te Atjoni, Paramaribo en Nickerie. Dit geldt niet voor particuliere apotheken.

“Er zijn intussen gesprekken gaande dat door de instellingen duidelijk moet worden aangegeven, dat deze medicamenten gratis verstrekt moeten worden. Er zal een goede registratie op na gehouden worden, zodat bij controle het BVGS kan nagaan aan wie medicijnen zijn afgegeven en zij deze kan aanvullen.”

President Santokhi maakt ook duidelijk, dat er plannen zijn voor de opzet van een medicijnen fabriek, waarover er reeds gesprekken gaande zijn met een Indiaas bedrijf.  Het ligt ook in de planning om medicamenten te leveren die minimaal 30 procent goedkoper zullen zijn, waardoor de zorg goedkoper en beschikbaar zal zijn.

Bron: Communicatie Dienst Suriname

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameGeruchten over vervallen gedoneerde medicijnen zijn onjuist