dinsdag 26 september 2023
32.1 C
Paramaribo
16.1 C
Amsterdam
5
(1)

Gerechtelijk vooronderzoek Carifesta XI

lees ook ...

Ministerie van EZ investeert in personeelsontwikkeling met k...

Een deel van het personeel van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) heeft de kans gekregen om een kosteloze masterclass bij te wonen. Deze leerzame se...

Na vele interne en externe onderzoeken en rapporten, is eindelijk het gerechtelijk vooronderzoek (gvo) in de zaak Carifesta XI, van start gegaan.

De elfde editie van Carifesta, het culturele feest van de hele Caribiche regio,  werd in Suriname gehouden in 2013. De voorbereidingen, die halverwege 2012 begonnen, waren grondig en mochten wat kosten. Carifesta moest een internationaal uithangbord met veel pracht en praal worden, en dat wordt het ook. Na afloop noemt Guyana Carifesta XI: an experience too big to describe.  Dat kan ook niet anders, want er is maar liefst 19 miljoen Surinaamse dollar in het evenement ‘geinvesteerd’, zoals Ivan Graanoogst, hoofd van het organiserend committee toentertijd, verklaarde. Volgens Graanoogst zouden we al die  miljoenen weer terugverdienen via het toerisme dat door Carifesta XI grote hoogten zou bereiken.

Maar het liep anders. Onbetaalde rekeningen, nauwelijks inkomsten, boekhoudingen  en financiele verslagen die niet klopten, airco’s en laptops die ‘verdwenen’, en -naar ‘goed’ Surinaams gebruik- een festivalorganisatie die familieleden inhuurde, dat alles gooide roet in het eten. Op 13 januari van dit jaar diende het Openbaar Ministerie (OM) het verzoek voor een gvo in bij de rechter-commissaris (rc), en vorige week vond eindelijk de opening van dit gerechtelijk vooronderzoek plaats.
Tijdens het politioneel onderzoek in de zaak Carifesta XI zijn er personen verhoord, en het OM heeft gevorderd dat deze getuigen nader gehoord worden. Het onderzoek is gestart door de Anti-Corruptie Unit van het Korps Politie Suriname.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Crime, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeCrimeGerechtelijk vooronderzoek Carifesta XI