zondag 21 april 2024
27.2 C
Paramaribo
9.5 C
Amsterdam
5
(1)

Gerard Spong, Advocaat van de Courage Civil

lees ook ...

Een nieuwe vakcentrale

Er bestaan plannen om binnenkort een nieuw vakcentrale in het leven te roepen. PWO, CLO, de Moederbond, C-47, COL en OSAV zijn bestaande vakcentrales. De vakbondsleiders Lloyd Pool (Academisch Ziekenh...

Gerard Spong heeft  vier decennia gestreden voor gerechtigheid in het Surinaamse 8 december proces.Tijdens de herdenkingsdienst in Amsterdam, donderdag jongstleden kreeg hij de eretitel, Advocaat van de Courage Civil gegraveerd in een zilveren bord, als eerbetoon. Hij wordt gezien als de geniale stem van het juridische geweten van deze strijd om gerechtigheid.

 Tijdens de plechtige aanbieding van het erebord las Romeo Hoost de volgende tekst namens drie mensenrechten organisaties voor: “De Stichting 8 december 1982, de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede en het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname, de drie mensenrechten organisaties die de jaarlijkse 8 december herdenkingen en kransleggingen dragen, kennen u vandaag, 40 jaar na de decembermoorden, middels dit gegraveerd bord toe, de eretitel Advocaat van de Courage Civil.

Vier decennia al bent u de geniale stem van het juridische geweten van de strijd om gerechtigheid. Als adviseur van de rechtsstatelijke instituties, als leraar en inspirator op de 8 december herdenkingen, met een fakkel tussen de nabestaanden bij het Gedenkteken in Amsterdam, als publicist en radiocommentator, als televisiegast, waar u ook optrad, consistent was uw pleidooi voor de mensenrechten, voor eerherstel voor de slachtoffers en voor veroordeling en bestraffing van de schuldigen. Onvermoeibaar en vaak met een bijtende humor, ontmaskerde u alle vertragings- en ondermijningstaktieken van de veroordeelde hoofdverdachte en zijn verdediging, van de zelfamnestiewet tot het absenteïsme en de minachting voor de rechterlijke macht.

 

U leerde ons het adagium ‘Justice delayed is justice denied’ om het nadeel van de traagheid van het 8 december strafproces te illustreren. Maar uw kennis, ervaring en creativiteit droegen onmiskenbaar bij aan een nieuw adagium: ‘Justice denied is justice delayed’. Mochten uw collega’s Eddy Hoost, Harold Riedewald, John Baboeram en Kenneth Gonçalves naar uw niet aflatende inzet kijken, ze zouden tevreden glimlachen, trots op hun collega en getroost door de trouw van uw vriendschap.”

 

De nabestaanden hebben zich nooit berust in de aanname van de amnestiewet, die moest voorkomen dat Bouterse en anderen werden veroordeeld. Spong bemoedigde zijn cliënten om door te gaan, ondanks de aanname van deze wet. Ondertussen is Desi Bouterse veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. Spong ondersteunde zijn cliënten ook buiten de rechtzaal.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameGerard Spong, Advocaat van de Courage Civil