Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Georgette Grootfaam nieuwe deken Caricom-jeugdambassadeursprogramma

Geplaatst

op

door

Caricom jeugdambassadeur voor Suriname, Georgette Grootfaam, is de nieuwe deken van het Caricom- jeugdambassadeursprogramma. Grootfaam neemt over van Odayne Haughton uit Jamaica, die eerder dit jaar als interim-deken was aangesteld.

Sint Vincent and the Grenadines kon eerder het voorzitterschap niet aan Suriname overdragen door het te lang uitblijven van de verkiezingen voor nieuwe jeugdambassadeurs. Jamaica is toen tijdelijk met de waarneming belast. De verkiezingen in Suriname zijn uiteindelijk op 20 april gehouden.

 Suriname bekleedt de voorzittersfunctie na achttien jaar weer. In 2001 was Valerie Lalji de eerste voorzitter. De benoeming in deze functie gebeurt middels een roulatiesysteem. De periode van haar dekenschap is op 1 augustus ingegaan en loopt tot en met 31 juli 2020.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Santigron en omliggende dorpen leggen grenzen vast

Geplaatst

op

door

In een gezamenlijke verklaring hebben het Traditioneel Gezag en de omliggende dorpen hun onderlinge grenzen vastgelegd. Deze verklaring is te Santigron na overleg ondertekend door kapiteins en basya’s van Santigron, Haarlem, Pikin Poika, Pikin Mainsi, Matta en Maho. Daarmee is duidelijkheid gekomen in grenzen, die tot dan slechts werden verondersteld door de leden van verschillende gemeenschappen. Met de ondertekening voegen zij zich bij een reeks van stammen en dorpen die dit al hebben gedaan.

Het Management Team (MT) belast met de uitvoering van het ‘Stappenplan ter Realisering van de Wettelijke Erkenning van de Grondenrechten der Inheemse en Tribale Volken in Suriname”, h ft de krutu gefaciliteerd. In een persbericht schrijft het Nationaal Informatie Instituut (NII), dat de gesprekken tot nu toe succesvol verlopen.

In aanloop naar de wettelijke erkenning van de grondenrechten is het een welkome ontwikkeling, dat de stammen en dorpen hun grondgebieden vastleggen. Met de vastlegging daarvan in de gezamenlijke verklaringen, komt er duidelijkheid en kunnen problemen in de toekomst worden voorkomen. In de verklaringen is ook vastgelegd, dat de demarcatie het goed nabuurschap niet verstoord en ze ongehinderd gebruik mogen blijven maken van elkaars grondgebieden. In gevallen van economische en of commerciële activiteiten is het wel goed om eerst overleg te plegen en eventueel speciale afspraken te maken. Ook in geval van andere activiteiten die afwijken van de gebruikelijke alledaagse handelingen van de plaatselijke samenlevingen moet er eerst overleg plaatsvinden.

Het MT heeft eerder als facilitator opgetreden bij de besprekingen voor bepaling van de onderlinge grenzen tussen de volgende groepen Ndyuka’s versus Trio en Wayana inheemsen anderzijds; Ndyuka versus Saamaka en Pamaka versus Kawina.

Lees verder

Suriname

President Bouterse geeft startsein voor asfaltering ressort Kabalebo

Geplaatst

op

door

President Desiré Delano Bouterse heeft op maandag 16 september het startsein gegeven voor de asfaltering van de acht kilometer weg die Apoera, Section en Washabo met elkaar verbindt. In minder dan 12 maanden, als de werkzaamheden volgens planning verlopen, zal de gemeenschap rijden over een volledig geasfalteerde weg. Het staatshoofd zegt dat Apoera grote ontwikkelingen heeft meegemaakt. “Als je kijkt naar Apoera van toen en nu zie je een heel groot verschil”, beweert de regeringsleider.

President Bouterse heeft in zijn toespraak één minuut stilte gevraagd voor pioniers van het westen, die zijn voorgegaan en dit heuglijk moment niet kunnen meemaken. Volgens het staatshoofd zijn er plekken die nog ontwikkeld moeten worden. De president heeft burgers van de dorpen in het gebied op het hart gedrukt, om de kansen en mogelijkheden die aan hun worden geboden met beide handen aan te grijpen. “Samenwerken en zelf initiatieven nemen zijn in dit kader van eminent belang”, benadrukt president Bouterse.

Minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) heeft aan de dorpsbewoners gevraagd om vooral te letten op hun snelheid als de weg geasfalteerd is. “Wij maken een weg en geen racebaan. De weg is voor ontwikkelingen en niet voor ongelukken”, benadrukt de bewindsman.

Dorpshoofd Carlo Lewis van Apoera is enorm blij en heeft de regering bedankt voor deze ontwikkeling. Volgens districtscommissaris Joanna Aroepa wordt met deze handeling opnieuw geschiedenis geschreven. “Dorpelingen dreigden zelf met wegbarricades, maar geduld overwint alles”, zegt Aroepa.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

X