dinsdag 26 september 2023
27.8 C
Paramaribo
20.3 C
Amsterdam
0
(0)

Genoeg zaaizaad voor de rijstsector

lees ook ...

Consultancy vacature DNA

Na goedkeuring van de conceptwet 'Collectieve Rechten Inheemse  𝗲𝗻 𝗧𝗿𝗶𝗯𝗮𝗹𝗲 𝗩𝗼𝗹𝗸𝗲𝗻' door De Nationale Assemblée, zullen voor de implementatie oftewel ondersteuning van die Wet, vier ontwerpwetten gecon...

Er is voldoende zaaizaad beschikbaar voor de rijstsector. Als onderdeel van het ‘werkplan 2022-2023: een nieuwe aanpak’, van het platform rijstsector wordt de zaaizaadvoorziening nauwlettend in de gaten gehouden. Er zou in eerdere publicaties in de pers, de indruk zijn gewekt alsof er onvoldoende zaaizaad beschikbaar zal zijn voor rijstproductie.

Er is op aanvraag van het platform reeds goedkeuring gegeven om de Prins Bernardpolder te reserveren voor de productie van zaaizaad met inachtneming van het ontwikkelen van speciale variëteiten die een hoge marktwaarde hebben. Nu worden in de rijstsector diverse zaaizaadvariëteiten gebruikt.

Uit een recent onderzoek van betrokken stakeholders is gebleken dat het aantal boeren dat Maleisische rijstrassen gebruikt, sterk in de meerderheid is. Deze rassen zijn afkomstig uit het door de Islamic Development Bank gefinancierd project met Maleisië, dat samen met SNRI/ADRON is uitgevoerd.

Ook de Guyanese variëteiten worden verbouwd waarbij de aanvoer is veiliggesteld door de overeenkomst tussen Suriname en Guyana. Maar ook de verschillende Surinaamse variëteiten maken nog steeds deel uit van het gebruikte zadenpakket, hetzij in mindere mate.

Verder wordt samen met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) gewerkt aan innovatie in onderzoek naar ziekten, plagen en onkruiden in rijst. Binnenkort starten er ook gesprekken met de Islamic Development Bank om de padiezaadverwerking en het bodemonderzoek te ondersteunen.

Behalve de zaaizaad voorziening heeft het platform ook gericht aandacht gevraagd voor het invoeren van kostprijsverlagende maatregelen. Dit vanwege de internationaal stijgende prijs van productiefactoren waar Suriname helaas niet van gevrijwaard is gebleven. Door de gevolgen van deze prijsstijgingen is de kostprijs van padie ook bij ons toegenomen.

President Chandrikapersad Santokhi heeft bij de overhandiging van het werkplan 2022-2023 ook de betreffende brief in ontvangst genomen. Het platform is hoopvol gestemd dat er naar mogelijkheden gekeken zal worden om binnen de geliberaliseerde rijstproductie de kostprijsverlagende maatregelen zullen worden doorgevoerd.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameGenoeg zaaizaad voor de rijstsector