maandag 11 december 2023
26.1 C
Paramaribo
9.7 C
Amsterdam
0
(0)

Gendergelijkheid bij vermindering risicos bij klimaatverandering

lees ook ...

Chinees kennismakingsbezoek aan parlement versterkt goede ba...

Op donderdag 7 december 2023 bracht Ai Ping, de vicepresident van de Chinese Association for International Understanding (CAFIU), een kennismakingsbezoek aan De Nationale Assemblee in Suriname. De del...

Het rapport ‘Gender-Based climate resilience analysis for the Republic of Suriname’ werd op maandag 30 mei door minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (BiZa) ceremonieel in ontvangst genomen in het Marriot hotel.

De analyses vervat in het rapport gaan over het EnGenDer project. Het doel van dit regionaal project is om ervoor te zorgen dat het concept van gendergelijkheid wordt meegenomen bij het verminderen van risico’s bij rampen als gevolg van klimaatverandering.

De BiZa bewindsman zei dat klimaatverandering zich zich al over de hele wereld voltrekt en regionaal en nationaal al zichtbaar aan het worden is. “Rampen zijn vaak moeilijk te voorspellen en niet te stoppen. Gezien deze realiteit en het feit dat de risico’s op rampen, veroorzaakt door klimaatverandering wereldwijd zullen toenemen en ook in Suriname, is het van groot belang dat we ons richten op klimaatadaptatie,” zei de bewindsman. De schade kan beperkt worden volgens minister Somohardjo, als er gedragsverandering optreed en dat iedereen zich er van bewust is om oplossingsstrategieën te bedenken.

Uit diverse onderzoeken en ervaringen is gebleken dat natuurrampen vooral vrouwen, kinderen en ouderen onevenredig treffen. Vrouwen zijn bijna altijd verantwoordelijk voor de eerstelijnszorg. Hun verantwoordelijkheid voor kinderen, ouderen, zieken en mensen met een speciale hulpbehoefte kan gevolgen hebben voor hun eigen veiligheid en die van degenen die aan hun zorg zijn toevertrouwd. Tijdens bepaalde rampen is aangetoond dat het aantal vrouwen dat sterft aanzienlijk hoger is dan het aantal mannen dat om het leven komt.

“We kunnen en mogen deze feiten niet negeren. Onze gezamenlijke verantwoordelijkheid is ervoor te zorgen dat er bij het opstellen van klimaatadaptatieplannen, en vooral bij de uitvoering van deze plannen, geen ongelijkheid of benadeling van groepen is,” was de oproep van minister Somohardjo. Voor het ministerie betekent het onderzoek een doorbraak en de BiZa minister gaf aan dat zijn ministerie met alle partners zal samenwerken om verdere stappen te zetten om gerechtigheid voor vrouwen, meisjes en andere kwetsbare groepen te vergroten.

Het EnDenGerproject wordt uitgevoerd als een samenwerkingsverband van verschillende partners met name de United Nations Development Programme (UNDP), UK AID CANADA, de United Nations Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women (UN WOMEN), World Food Programme (WFP), The Caribbean Disaster Emergency Management Agency (CDEMA) en de World Fund Program (WFP). In suriname is de overheidspartner in dit project het ministerie van binnenlandse zaken via het Bureau Gender Aangelegenheden (BGA).

Behalve Suriname zijn er acht andere Caribische landen bij het project betrokken met name Antigua en Barbuda, Belize, Dominica, Grenada, Guyana, Jamaica, Saint Lucia en St. Vincent en de Grenadines.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameGendergelijkheid bij vermindering risicos bij klimaatverandering