De stad Rotterdam heeft bij monde van burgemeester Aboutaleb, vanmiddag op de internationale Dag van de rechten van de mens namens het college van b en w excuses aangeboden voor de deelname van achtereenvolgende Rotterdamse bestuurscolleges aan het systeem van kolonialisme en slavernij vanaf het jaar 1600. De bijeenkomst is door de coronabeperking klein gehouden.
Het is gebleken dat door deze onmenselijke koloniale handel Rotterdam uitgroeide tot de grootste haven van het land, in die tijd. De woorden van Aboutaleb volgen op een onderzoek naar de rol van de stad tijdens de koloniale handel, slavenhandel en slavernij. Het onderzoek van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde heeft uitgewezen dat de stadsbestuurders en de handelscompagnieën in de 17e en 18e eeuw nauw betrokken waren bij deze handel.
Stadsbestuurders financierden plantages in bijvoorbeeld Suriname, waar zij belangen hadden. De functie van bewindhebber van de VOC en WIC werd gecombineerd met die van wethouder of burgemeester.
In de 19e eeuw werd het zwaartepunt van de koloniale handel verplaatst van het westen naar het oosten, met name naar Nederlands-Indië. Die ontwikkeling zorgde voor de groei van Rotterdam als wereldhaven.
Na het verschijnen van dit rapport heeft het gemeentebestuur met meer dan 200 betrokkenen het resultaat besproken. Het college is tot de conclusie gekomen dat de wreedheden en grove schendingen van mensenrechten nog tot heden leed veroorzaken bij huidige generaties. Er blijken nog steeds wonden te zijn.
“Het ontbreken van verantwoording staat genezing van de samenleving in de weg. Het college hoopt dat deze excuses bijdragen aan het helen van wonden,” woorden van het college in de brief aan de gemeenteraad. Volgens het onderzoeksrapport is één op de acht Rotterdammers nageslacht van mensen die ooit tot slaaf gemaakt waren.
Hierin heeft Rotterdam, de stad Amsterdam opgevolgd, die op 1 juli excuses voor de rol van de stad in het slavernijverleden aanbood. Onderzoeken zijn gaande in Den Haag en Utrecht naar de rol van het stadsbestuur in het koloniale verleden. De landelijke politiek is verdeeld over het aanbieden van excuses of de manier hoe Hiermee moet worden omgegaan.