maandag 30 januari 2023
23.3 C
Paramaribo
7.9 C
Amsterdam
0
(0)

Gemeenschappen Brokopondo krijgen ondersteuning van Rosebel

lees ook ...

Laat het Aphelion-fenomeen de temperatuur ook dalen in Surin...

Er gaat een bericht rond op sociale media, dat er koud weer is in de wereld door het APHELION fenomeen, waarbij de aarde verder van de zon verwijderd is. In de elips waarin de aarde om de zon draait, ...

De multinational Rosebel Goldmines, heeft een donatie gedaan aan de gemeenschappen van Brokopondo. Veel dorpen zijn als gevolg van de aanhoudende regenval de afgelopen maanden overstroomd. Verder verkeren bepaalde wegen die naar deze dorpen leiden in een zeer slechte staat. Ook de Rosebel Communities of Interest (COI’s), bestaande uit dorpen in het Pikin Saramacca-gebied in Sipaliwini en dorpsgemeenschappen in Brokopondo, zijn getroffen door wateroverlast als gevolg van regenval en de Afobaka-spuikleppen die momenteel open staan.

Er zijn in de afgelopen periode afzonderlijke verzoeken gericht aan het bedrijf door verschillende vertegenwoordigers van het gebied, waaronder districtscommissaris (dc) Ludwig Mendelzoon, granman Albert Aboikoni, opperhoofd van de Saamaka-gemeenschap en het traditioneel gezag van Brokopondo.

Donatie overstroomde gebieden
De gevolgen van de overstroming variëren van voedseltekorten en gebrek aan schoon water tot een muskietenplaag en een ingrijpende verstoring van het onderwijs. Om de situatie enigszins te helpen verlichten, heeft Rosebel besloten steun te verlenen op basis van de verzoeken uit de gemeenschappen.

Namens de gemeenschap van het district heeft dc Mendelzoon, een donatie in ontvangst mogen nemen bestaande uit een aluminium boot inclusief buitenboordmotor, reddingsvesten, durotanks benzine en voedselpakketten. Ook is er materiaal gedoneerd aan het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) voor het besproeien van de dorpen om de ontstane muskietenplaag te bestrijden. De donatie heeft een totale waarde van SRD 700.000.

Volgens Rosebel’s General Manager, Michiel Fleischeuer, zijn de huidige initiatieven vanuit het bedrijf naar de gemeenschap toe een aanzet naar structurele aanpak van de problemen in het district. “Wij begrijpen dat er meer ondersteuning nodig is naar de gemeenschappen toe. De voorspelling is nu dat het regenweer nog tot augustus 2022 zal aanhouden, en voor de toekomst zullen we de mogelijkheden bekijken voor niet alleen crisisbeheersing, maar samen met het districtscommissariaat ook werken aan een crisisplanning voor Brokopondo.”

“Dit is een zeer hart strelend gebaar voor ons. We hebben vanaf het begin de situatie gevolgd en vanuit onze positie nu bij het commissariaat kunnen we niet veel betekenen voor de getroffen gebieden zonder materiële en financiële hulp van derden, waaronder Rosebel. Brokopondo zal goed gebruik maken van deze geste,” zei dc Mendelzoon.

Aanpak wegen
Twee belangrijke wegen voor de COI’s, zijn de Wintrip Road (weg naar de dorpen Nieuw Jacobkondre, Baling, Misalibi en Bilawatra) en de weg naar Nieuw Koffiekamp. Beide wegen waren mede door wateroverlast op gegeven moment zeer slecht begaanbaar. Na afstemming met het traditioneel gezag uit de COI’s, hebben de Rosebel afdelingen Mine Operations en Mine Engineering assistentie verleend om de nodige wegverbeteringen aan te brengen, alhoewel vanwege de aanhoudende regens de wegrehabilitatie nog niet volledig kan worden uitgevoerd.

De verdere distributie van onder meer de voedselpakketten in Brokopondo zal worden gecoördineerd door het districtscommissariaat in Brokopondo.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameGemeenschappen Brokopondo krijgen ondersteuning van Rosebel