Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Gemeenschap kan nog steeds rekenen op de politie

Geplaatst

op

Ondanks dat Suriname momenteel gebukt gaat onder een golf van geweld en criminaliteit en de politie de eindjes aan elkaar moet knopen, kan de bevolking nog steeds rekenen op daadkrachtig optreden van de politie. Dat laat korpschef Agnes Daniel weten.

De politie in Suriname heeft het de laatste tijd steeds moeilijker met hun werk. Zo berichtten wij al eerder dat er onder meer een benzinetekort is en dat er minder wagens kunnen uitrijden. Toch moeten volgens de korpschef criminelen hierdoor niet denken dat nu het moment is om toe te slaan. Want ondanks dat de middelen van de politie beperkt zijn, kan door extra inspanningen van de agenten de bevolking toch rekenen op de politie.

Het korps van de politie heeft momenteel te maken met meerdere uitdagingen. Zo is het budget beperkt en is de criminaliteit in Suriname op een hoogtepunt. Vrijwel dagelijks worden er ernstig strafbare feiten gepleegd. En de politie kan daar helaas niet altijd op tijd bij zijn. Ondanks dat er minder wagens beschikbaar zijn en er minder patrouilles worden gedaan moet de bevolking toch kunnen rekenen op de politie. De agenten die werkzaam zijn, zijn extra alert volgens Daniels. Volgens de korpschef is de criminaliteitsgolf die Suriname teistert een gevolg van onverdraagzaamheid tussen de bevolking. Volgens haar neemt de verdraagzaamheid tussen mensen af. Daniels heeft helaas geen pasklaar antwoord voor de toenemende criminaliteit die steeds meer slachtoffers opeist. Ze geeft aan dat de politie haar best doet en zo effectief mogelijk optreed met de beschikbare middelen die er zijn. De middelen zijn dan wel beperkt, de mensen zijn er wel.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Vijf familieleden opgepakt voor doodslaan man in Suriname

Geplaatst

op

By

In Suriname zijn vijf familieleden opgepakt die worden verdacht van het doodslaan van een man in het district Para in Suriname. Dit meldt de Surinaamse krant Times of Suriname.

De hoofdinspecteur en regiocommandant Midden-Suriname Ulrich Tjin Liep Shie bevestigd de arrestaties aan de het medium. Het gaat om een zoon, dochter, schoondochter, broer en zwager van de man.

De vijf familieleden zouden zaterdag na een woordenwisseling het slachtoffer hebben mishandeld. De man liep hierbij zwaar letsel aan het hoofd op en raakte bewusteloos. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij aan zijn verwondingen overleed.

In eerste instantie werd door verschillende personen aangegeven dat de man met zijn hoofd tegen een stenen rand zou zijn gevallen. Een gerechtelijke lijkschouwing op het lichaam van het slachtoffer wees uit dat de man door een misdrijf om het leven is gekomen.

In afstemming met het Openbaar Ministerie (OM) zijn de vijf verdachten in verzekering gesteld. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Lees verder

Suriname

SRD 2 miljoen voor duurzaam bosbeheer Matawai

Geplaatst

op

By

Conservation International (CI) en het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) trekken samen 336.000 euro, bijna twee miljoen SRD, uit voor het duurzaam beheer van de gemeenschapsbossen van de Matawai-stam in het Pusugrunu-gebied.

Met het geld zullen bewoners uit tien dorpen in het gebied aan de Boven-Saramaccarivier leren hoe zij hun bossen op een duurzame manier kunnen beschermen en tegelijkertijd economisch ontwikkelen.

Het Matawai-gemeenschapsbos is 97.000 hectare groot. “De bossen hebben naast een financiële waarde in houtkap, ook een duurzame waarde waarmee de gemeenschappen inkomsten kunnen genereren met behoud van het bos”, benadrukte Sheila Marhe, CI Science en Policy director vrijdag bij de lancering van het project in het Lalla Rookhgebouw. Bij het project zijn ook de Stichting Investeringsfonds Matawai en de Uitvoeringsorganisatie Twinningfaciliteit Suriname-Nederland betrokken.

Samen met de gemeenschap en betrokken partners wil CI onderzoeken hoe de Matawaigemeenschap zou kunnen verdienen zonder haar bossen in gevaar te brengen. “Met de houtkap zou er ontwikkeling en economische welvaart moeten komen. Jammer genoeg merken velen van ons het niet in onze portemonnee terwijl het ontbossingspercentage aanzienlijk is gestegen van 2011 tot 2018”, benadrukt Marhe.

Was dit in 2011 nog 0,4 procent, in 2018 steeg de ontbossing naar 0,11 procent. “Doordat deze gordel van economische activiteiten zich verder uitbreidt, ontstaat er een reële dreiging voor gebieden zoals het gemeenschapsbos te Pusugrunu. Met het ontsluiten van een weg in het Matawai-gebied wordt er nu ook een deur geopend naar Centraal Suriname voor mogelijke illegale activiteiten en dat willen wij voorkomen”, zegt Marhe.

Voor projectpartner KIT is de taak weggelegd om een waardeketen op te zetten. “Dat wil zeggen dat de partner samen met de gemeenschap gaat kijken naar mogelijkheden die zij zouden kunnen ontplooien en waarvoor KIT dan alles wat nodig is in een strategisch bedrijfskundig concept zal gieten. Van opzetten, investeringen tot aan mogelijke afzetmarkten en de koppeling daarvoor ook maken voor de gemeenschap,” vertelt Eunike Alexander-Misiekaba, project leider van het project voor duurzaam landschapsbeheer.

Lees verder

Meest gelezen