woensdag 29 maart 2023
25.5 C
Paramaribo
6.4 C
Amsterdam
5
(1)

Geld Covid-fonds wordt gestopt in vaccinatieactiviteiten

lees ook ...

President Santokhi belooft steun aan Haïtiaanse kerkgemeensc...

President Santokhi heeft op zondag 26 maart 2023 een bezoek gebracht aan de Haïtiaanse gemeenschap in verschillende kerkgemeenschappen. Het staatshoofd heeft samen met belangenbehartigingsorganisatie ...

De overheid zal geld uit het Covid-fonds gebruiken om vaccinatieactiviteiten uit te voeren. Covid-19 heeft nog steeds de hele wereld in zijn greep. Volgens toonaangevende gezondheidsorganisaties zoals de WHO, CDC en RIVM is de enige manier om dit te beteugelen door te vaccineren. Middels Staatsbesluit is op 19 februari 2021 het Covid-19-vaccinfonds Suriname (CVFS) opgezet, met als doel de medefinanciering van het Nationaal COVID-19 Deployment en Vaccinatieplan, Suriname 2021.

Een aantal bedrijven en personen hebben gehoor gegeven aan de oproep en op hun wijze bijgedragen aan de vaccinatiecampagne. De saldi op de verschillende rekeningen van het Fonds zijn per 1 november 2021 US$ 123.745, SRD 985.265 en 4.350 euro.

Van verschillende bevriende landen heeft Suriname vaccins gedoneerd gekregen, waaronder de USA, China, India en Nederland. Ook zijn er toezeggingen van Spanje, Roemenië en Argentinië voor het schenken van vaccins aan Suriname. Het koninkrijk der Nederlanden heeft in mei 2021 de toezegging gedaan Suriname vaccins te schenken, welke in voldoende mate beschikbaar zijn om een aanzienlijk deel van de totale populatie van Suriname volledig te kunnen vaccineren. Bovendien zijn er nog 2 zendingen van het Pfizer- vaccin vanuit de CARPHA in planning richting Suriname.

Het is van belang om het coronavirus de grond in te drukken en dit kan uitsluitend door de vaccinatiecampagne op hoog tempo te continueren en uit te voeren. Er wordt geprobeerd om tot eind van het jaar minimaal 80% van de doelgroep populatie volledig te hebben gevaccineerd en zodoende het nieuw gevaccineerd normaal in te gaan.

Berichten hebben het ministerie bereikt dat een volksvertegenwoordiger onderzoek wenst te doen naar bestedingen uit het Covid-vaccinatiefonds Suriname. Het ministerie van Volksgezondheid en het bestuur van het Covid-vaccinatiefonds Suriname zullen in het kader van transparant bestuur volledige medewerking verlenen aan dit gevraagd onderzoek.

Sinds de oprichting van dit fonds zijn er geen trekkingen geweest uit dit fonds, aangezien er genoeg vaccins gedoneerd zijn aan Suriname. Als gevolg van deze donatie van vaccins door onze bilaterale partners, zijn de middelen welke zijn gestort op de rekeningen van het CVFS niet noodzakelijk geweest voor de aanschaf van vaccins.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameGeld Covid-fonds wordt gestopt in vaccinatieactiviteiten