dinsdag 3 oktober 2023
27.2 C
Paramaribo
18.7 C
Amsterdam
5
(1)

Geïntegreerd ontwikkelingsprogramma in Suriname betrekt Traditioneel Gezag

lees ook ...

Aanvang distributie Moni Karta SBP-koopkrachtversterking

Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, is gisteren begonnen met haar distributie programma op de diverse locaties ten behoeve van de koopkrachtversterking. Geregistreerde personen die v...

In samenwerking met verschillende groepen van de Verenigde Naties (VN) wordt in Suriname het Joint Programma “Leaving No One Behind, Building Resilience, and Improving Livelihoods of Indigenous and Tribal Peoples” uitgevoerd door het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS). Als onderdeel van dit programma vond op dinsdag 1 augustus 2023 een workshop plaats in Asewa Otono, met als doel de participatieve betrokkenheid van het Traditioneel Gezag en andere belanghebbenden.

Hun input zal worden gebruikt bij het vormen van een beleidskader gericht op het verbeteren van de levenskwaliteit van Inheemse en Tribale Volkeren (ITV) en de ontwikkeling van rurale gebieden. Het programma heeft als doel een geïntegreerd beleid te ontwikkelen dat het kernprobleem van inclusiviteit aanpakt.

Volgens Sharon Westerlow-Pinas, programme manager van de JP LNOB Management Unit, is het van belang om de input van traditionele leiders te krijgen bij het ontwikkelen van het beleid, in plaats van alleen achter een bureau te zitten en rapporten te laten opstellen door consultants. Alle ideeën en suggesties van de gemeenschap worden meegenomen bij het vormen van het geïntegreerde beleidskader.

Dit beleidskader zal zich richten op het verbeteren van levensomstandigheden, het identificeren van nieuwe inkomstenbronnen en het bewustmaken van gemeenschappen op het gebied van reproductieve gezondheid. Uiteindelijk zal er ook gewerkt worden aan de implementatie van dit beleid, met als doel positieve veranderingen te brengen voor de Inheemse en Tribale Volkeren in Suriname.

Het JP LNOB-programma is een samenwerking tussen het maatschappelijk middenveld, de Surinaamse overheid en een aantal VN-organisaties. Het gaat om onder andere de UN Women, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) die het project financieren.

Vanuit de Surinaamse overheid is ROS de trekker, terwijl ook Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) en Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) deel van het geheel zijn uit. Vanuit het maatschappelijk middenveld participeren de Medische Zending (MZ), de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) en het Samenwerkingsverband van Tribale Volken in Suriname (KAMPOS).

De consultants Max Ooft en Rômulo Paes De Sousa (internationaal consultant) zijn aangetrokken om de doelstellingen van het JP LNOB-programma te helpen te coördineren.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameGeïntegreerd ontwikkelingsprogramma in Suriname betrekt Traditioneel Gezag