Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Geen schaarste aan eieren

Geplaatst

op

door

Dat er een tekort is aan eieren op de lokale markt komt niet door schaarste, maar door een grote mate van smokkel naar de Frans – Guyana. Dit is naar voren gekomen tijdens een bespreking van minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) met de sector. Het probleem moet volgens de sector worden gezocht bij de handel. Zij maken misbruik van het tekort door de prijzen op te schroeven. Over vier maanden wordt zelfs een overschot verwacht, als wordt gekeken naar de voorlopige cijfers. Voor de eerste helft van het jaar 2019 zit de sector reeds met 263.000 legkuikens/kippen.

Directeur Reina Raveles van Handel, Industrie & Toerisme (HI&T) heeft tijdens de meeting aangegeven, dat zij reeds opdracht heeft gegeven aan haar werkinstituten om steekproeven te doen bij enkele winkels en te komen met een rapportage.

Minister Parmessar heeft opnieuw aan de sector gevraagd om openhartig te zoeken naar een directe oplossing. De samenleving mag namelijk geen slachtoffer worden van dit probleem. Hoewel er vooralsnog geen behoefte is om eieren te importeren, wil de sector erbij betrokken worden als de overheid beslist om dat te doen. Dat de prijzen in de winkels zijn gestegen van SRD 1,25 naar bijna SRD 2 per ei, is voor de overheid een zorgpunt. Het ministerie van LVV wil er alles aan doen om de prijs terug te dringen. Er zal daarom met het ministerie van HI&T, in overleg met de sector, worden gewerkt aan een adviesprijs.

De sector heeft twee weken de tijd gevraagd om samen met haar producenten te werken aan het stabiliseren van de eierenprijs. Als er geen oplossing is gevonden voor dit vraagstuk, zal de overheid moeten inspringen.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Lange rijen bij uitbetaling sociale voorzieningen moeten tot het verleden behoren

Geplaatst

op

door

Minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) heeft vanaf zijn aantreden in mei aangekondigd, dat dit departement mensvriendelijk moet worden gemaakt. Een aantal gebouwen verkeren in deplorabele staat. De problemen van burgers moeten volgens de bewindsman niet verergeren als zij één van de kantoren bezoeken. Vaak ontstaan er bijvoorbeeld bij de uitbetaling lange rijen. Dit is ook donderdag het geval geweest bij de uitbetaling van Algemene Kinderbijslag (AKB). De bewindsman heeft een verrassingsbezoek gebracht aan de Dienst Uitbetaling Sociale Voorzieningen (AUSV). Minister Misiekaba wilde namelijk zelf poolshoogte om te zien hoe zaken verlopen bij de uitbetaling van sociale voorzieningen. Met de leiding van deze dienst is onder andere van gedachten gewisseld over de structuur van de betaling, de vlotte afhandeling van de cliënten en het uitzetten van het werk.

De bewindsman vindt dat het staan in lange rijen tot het verleden moet behoren. Op dit moment is voor een voorlopige oplossing gezorgd, waarbij de mensen nu stoelen krijgen om onder een tent plaats te nemen. Nu wordt bestudeerd hoe het gebruik van de moni karta, die haar diensten heeft bewezen, kan worden uitgebreid. Bij de eerstvolgende betaling van de AKB moet er al verbetering merkbaar zijn. “Het moet prettig toeven zijn bij elk kantoor van Sozavo. Mensen moeten zich uitgenodigd voelen wanneer ze er komen,” stelt de minister.

De bewindsman heeft aan de dienst AUSV de instructie gegeven om volgende week te starten met de uitbetaling van AKB in de districten Commewijne en Saramacca. De ouders uit deze districten zullen vroegtijdig op de hoogte worden gesteld.

Lees verder

Suriname

Georgette Grootfaam nieuwe deken Caricom-jeugdambassadeursprogramma

Geplaatst

op

door

Caricom jeugdambassadeur voor Suriname, Georgette Grootfaam, is de nieuwe deken van het Caricom- jeugdambassadeursprogramma. Grootfaam neemt over van Odayne Haughton uit Jamaica, die eerder dit jaar als interim-deken was aangesteld.

Sint Vincent and the Grenadines kon eerder het voorzitterschap niet aan Suriname overdragen door het te lang uitblijven van de verkiezingen voor nieuwe jeugdambassadeurs. Jamaica is toen tijdelijk met de waarneming belast. De verkiezingen in Suriname zijn uiteindelijk op 20 april gehouden.

 Suriname bekleedt de voorzittersfunctie na achttien jaar weer. In 2001 was Valerie Lalji de eerste voorzitter. De benoeming in deze functie gebeurt middels een roulatiesysteem. De periode van haar dekenschap is op 1 augustus ingegaan en loopt tot en met 31 juli 2020.

Lees verder

Meest gelezen

X