woensdag 31 mei 2023
24.4 C
Paramaribo
10.5 C
Amsterdam
0
(0)

Geen Rijstschaarste ondanks wateroverlast

lees ook ...

Bee: The government needs to put forth more effort to meet i...

To reach its objectives, the government needs to put in more effort. Additionally, it must work above party politics and improve communications with society. When asked for a reaction regarding the up...

Door de hevige regenval en de wateroverlast die dat met zich mee heeft gebracht  hebben de boeren ongeveer 1100 hectaren rijst niet  kunnen oogsten. Desondanks  zal er geen schaarste aan rijst ontstaan zei president Chandrikapersad Santokhi in zijn toespraak tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen dinsdag in De Nationale Assemblee. “er is voldoende rijst en we hoeven niet te vrezen voor schaarste”. De president gaf verder aan dat de regering de wateroverlast die erven, huizen en landbouwarealen onder water heeft doen lopen, met urgentie aanpakt.

De President gaf aan dat er voor het lenigen van de directe noden 80.000 voedselpakketten  gedistribueerd zullen worden aan mensen in de getroffen gebieden, er voor de agrariërs een schadefonds van SRD 40 miljoen is ingesteld om de geleden schade te compenseren, er een stuk of 40 grote pompen zijn ingezet in verschillende gebieden om het overtollig water weg te pompen en er ongeveer 60 graafmachines bezig zijn met ophaalwerk. “We doen er alles aan om binnen enkele dagen de waterhuishouding zodanig aan te pakken, dat de gebieden weer droog komen te liggen”, zei de president.

De president gaf verder aan dat er gewerkt wordt aan een structurele oplossing van de problemen. Een interdepartementale commissie, bestaande uit deskundigen van de ministeries van Openbare Werken, Landbouw, Veeteelt en Visserij, Regionale Ontwikkeling en Sport en SurZwam zijn onder meer belast met de coördinatie van de uitvoering van de werkzaamheden.

De commissie moet ervoor zorgen dat er  nieuwe pompen geïnstalleerd  worden, achterstallig onderhoud van pompen en sluizen aangepakt wordt, het verkavelingsbeleid aangepast wordt. Ook het bouwbeleid en de opstart van grote projecten, zoals de rehabilitatie van het Saramacca kanaal en andere kanalen zullen  duurzamer worden onderhouden middels goed ontwikkelde onderhoudsprogramma’s. De dammen zullen worden hersteld en het onderhoud zal weer regulier plaatsvinden. Er zullen ook waterschappen worden ingesteld, die belast zullen worden met  het waterbeheer.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameGeen Rijstschaarste ondanks wateroverlast