donderdag 18 juli 2024
23.7 C
Paramaribo
17.3 C
Amsterdam
5
(1)

Geen quorum voor DNA-vergadering

lees ook ...

Man aangehouden met 4,3 kilogram cocaine op luchthaven Surin...

Een man is onlangs met 4,3 kilogram cocaïne in zijn koffer aangehouden. De aanhouding heeft plaatsgevonden op de Johan Adolf Pengel Luchthaven op Zanderij. Het Bestrijding Internationale Drugsteam ...

Grondhuurpercelen omzetten naar eigendom is wat de wetswijziging omtrent grondzaken beoogt. De regering wil dit mogelijk maken,  zodat  burgers meer juridische standvastigheid  kunnen hebben over deze grondhuur percelen. De percelen zullen dan gemakkelijker tot ontwikkeling gebracht kunnen worden, daar het mogelijk zal zijn om financierders  te benaderen. Er was geen quorum verleend voor deze vergadering.

Volgens bronnen  heeft de fractie van Abop/PL die tot de coalitie behoort bewust  geen quorum verleend. Ook oppositiepartij NDP en NPS-fractielid Patricia Etnel was niet te vinden op de presentielijst. Dezelfde bronnen zeggen dat  Abop zeer ontevreden is over het feit dat coalitiegenoot VHP geen haast heeft met het oplossen van het grondenrechtenvraagstuk, maar zich wel beijvert om grondconversie gedaan te krijgen. Het aangepaste wetsvoorstel zal het mogelijk maken om terreinen tot een maximum van 6 hectare om te zetten in eigendom.

Etnel is niet te spreken over de VHP,  omdat volgens haar de oranje partij  een scenario heeft opgezet, die de aanhouding van  haar zoon  heeft bewerkstelligd kort geleden .

Desgevraagd zegt Abop-fractielid Edward Belfort  tegen de wet  voor grondconversie  te zijn, zolang het grondenrechten vraagstuk niet wordt aangepakt door de regering. Volgens hem is de grond rechtmatig van de inheemsen. Als eerste hebben de kolonisten het afgepakt en hen naar het achterland verbannen. Nu wil een andere groep via wetgeving grote lappen opeisen, terwijl  zaken zoals  de internationale verdragen dat voorschrijven nog niet in orde zijn gemaakt. “Daaraan zal ik nooit meewerken”, aldus Belfort. De Kalina- en Lokono-, alsook het Saamaka-vonnis van het Inter-Amerikaans Mensenrechten hof  tegen de Staat Suriname, waarin het land wordt opgedragen de rechten van inheemsen en de Saamaka stam in orde te maken, zijn nog niet gerealiseerd.  Het Abop-fractielid vindt dat deze twee vonnissen eerst volledig uitgevoerd moeten worden, door  het land voordat het parlement  zich gaat bezighouden met de grondconversiewet.

“Nu gaat het om eigen belang van een groepje rond president Santokhi die nog meer grond in handen wil krijgen, waarbij de rest van de samenleving van hun afhankelijk zal zijn als ze grond willen hebben”, stelt de parlementariër.

Critici zien aankomen dat personen die honderden hectare grondhuurarealen ter beschikking  hebben deze via allerlei omwegen zullen opdelen tot een maximum van 6 hectare en vervolgens conversie aanvragen om zo de wet te omzeilen.

De tweede vergadering, behandeling van de aanpassing van de Rijwet, is wel doorgegaan. Daarvoor was er wel quorum. Het was nu de beurt van de  VHP-fractie om niet  te tekenen voor quorum. “Hier zie je dus dat het om eigen belang gaat en niet om het algemeen belang, het belang van het land”, zegt Belfort. “We hebben quorum verleend voor de tweede vergadering”, deelt NDP-fractielid Melvin Bouva mee aan de pers.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameGeen quorum voor DNA-vergadering