maandag 20 maart 2023
27.1 C
Paramaribo
8.7 C
Amsterdam
5
(2)

Geen plek voor zieken in Wanica Ziekenhuis; personeel uitgeput

lees ook ...

Route Nickerie-Apoera is essential for growth

President Chandrikapersad Santokhi paid a visit recently to Apoera. He presented an ambulance boat during his visit and inaugurated an ice cream factory and a Food basket. The announcement by the head...

In het Regionaal Ziekenhuis Wanica (RZW) zijn er geen vrije bedden meer om Covid-19-positieve patiënten te kunnen opvangen. Momenteel zijn 50 zieken opgenomen. “Voor nu kunnen we niet meer dan 50 patiënten opnemen. We hebben een capaciteit van 135 ziekenhuis behoeftige patiënten, maar helaas met het tekort aan personeel, kunnen we niet meer dan 50 personen opnemen, dus er zijn ook geen vrije bedden meer beschikbaar in RZW”, zegt directeur Jason van Genderen.

Ook de Intensive Care van het ’s Lands Hospitaal is vol; alle 8 bedden zijn bezet.
“Het personeel is moe en er is een gebrek aan personeel en medicatie. Het gaat niet alleen om de patiënt op een bed te krijgen, je moet ook monitoren. De vitale functies moeten constant gemonitord worden en het beleid wordt daarnaast ook bepaald door specialisten. Vanaf het begin van de pandemie zijn de specialisten nooit met vakantie of verlof gegaan, omdat er geen andere mogelijkheden zijn”, beschrijft de directeur de situatie in het RZW.

Suriname zit nu in een vierde Covid-golf. In augustus waren in het RZW 222 patiënten opgenomen, waarvan 122 niet gevaccineerd waren, 8 volledig gevaccineerd en van 92 was de status onbekend. Niet alle patiënten willen aangeven of ze gevaccineerd zijn of niet.

Vanaf 1 september tot 16 september zijn 134 patiënten opgenomen waarvan 117 niet gevaccineerd, 11 volledig gevaccineerd en van 6 was de status onbekend. Volgens Van Genderen waren er artsen uit Cuba en Nederland die hielpen, maar die zijn weer vertrokken.

Soenita Nannan Panday-Gopising, medisch directeur van het ’s Lands Hospitaal, zegt dat de varianten zich sneller verspreiden. Zij roept de samenleving op zich te beschermen door zich te laten vaccineren en zich aan de MoHanA-regels te houden. Ook doet ze een beroep op de gemeenschap om drukte te vermijden.

“Het hoeft geen feest te zijn, maar elke gelegenheid waar grote groepen mensen bij elkaar zijn, is gevaarlijk. Als je iets gezelligs wilt doen, doe het binnen je eigen kring en eigen groep. Als het kan, laat eenieder gevaccineerd zijn”, zegt Nannan Panday.

In Suriname zijn er gisteren zeven Covid-doden genoteerd. Vanaf vorig jaar maart tot nu zijn er 803 personen overleden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

5 REACTIES

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameGeen plek voor zieken in Wanica Ziekenhuis; personeel uitgeput