vrijdag 27 januari 2023
27.7 C
Paramaribo
4.6 C
Amsterdam
0
(0)

Geen paniek nodig over loslaten wisselkoers

lees ook ...

CBB krijgt hulp met digitalisering van Estland

De e-Governance Academy of Estonia (eGA) zal de digitalisering van de registratieprocessen op het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) komen ondrsteunen. In verband hiermee oriënteerde een delegatie...

Er hoeft geen paniek te ontstaan onder de Surinaamse samenleving over de toekomst van de wisselkoers. Dit zei professor Marten Schalkwijk onlangs. Wanneer de overeenkomst die de regering heeft met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in juni officieel beklonken is, bestaat de mogelijkheid dat daarna de wisselkoers wordt losgelaten. Echter, door sommigen wordt de indruk gewekt alsof de koers dan sterk zal stijgen.

Volgens Schalkwijk, coördinator van het Herstelplan dat momenteel door de regering wordt uitgevoerd, wordt er onnodig paniek gezaaid. “Het is niet zo dat de koers 1 op 30 voor de euro zal worden, zoals gezegd wordt op sociale media bijvoorbeeld. De koers is nu op straat 1 op 20 voor de euro. Veel hoger dan dat zal het niet worden”, verzekerde hij donderdagmorgen in het radioprogramma ‘ABC Actueel’.

Het is belangrijk dat er geen onrust is binnen de samenleving. “Want als iedereen nu in paniek begint te raken en zijn SRD’s gaat omwisselen voor valuta, dan neemt de vraag naar euro’s en US-dollars toe, wat op zijn beurt ervoor zal zorgen dat de koers omhooggaat”, legt Schalkwijk uit.

De regering is in maart begonnen met het treffen van maatregelen die ertoe moeten leiden dat de koers wordt gestabiliseerd. Het komt er dus op neer dat bij het loslaten van de wisselkoers de straatkoers de gangbare koers zal zijn, wat nu in feite al het geval is.

IMF-deal
De deal met IMF gaat om een lening van 690 miljoen US-dollars die met een zachte rente in maximaal tien jaar terugbetaald moet worden. De deal maakt tegelijk de weg vrij voor andere financiële ondersteuningen van de Wereldbank en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). Wanneer het geld van al deze instellingen binnenkomt, zal deviezenschaarste verdwijnen en is de verwachting dat de wisselkoers stabiel blijft.

De 690 miljoen US-dollars van het IMF zullen grotendeels terechtkomen bij de Centrale Bank van Suriname als een soort deviezenreserve, terwijl het geld van de Wereldbank en IDB zal dienen ter ondersteuning van het uitvoeren van projecten en maatregelen die in het Herstelplan zijn opgenomen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameGeen paniek nodig over loslaten wisselkoers