vrijdag 31 maart 2023
24.4 C
Paramaribo
10.5 C
Amsterdam
4
(1)

Ook dit jaar geen pagara-estafette; feesten blijven verboden

lees ook ...

Santokhi supports the Social Army

The motto of the group Social Army, which provided children with a fun day on March 26, 2023, is "Give a little to change a lot." At that event, President Chandrikapersad Santokhi served as the honora...

Net als vorig jaar gaat ook in 2021 de jaarlijkse pagara-estafette niet door. “We kunnen die helaas voor dit jaar vergeten,” zei minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, zondag, tijdens de Covid-19-persconferentie. Bij deze activiteit is er een enorme drukte met vaak rond de 10.000 personen die simultaan op de been zijn. Het is op 31 december onder normale omstandigheden enorm druk in de binnenstad van Paramaribo. Er zijn dan ook veel toeristen aanwezig.

De regering heeft verschillende besluiten genomen op advies van het Outbreak Managementteam en als gevolg van de internationale ontwikkelingen. Onlangs is de Omicronvariant opgedoken. “Een vijfde golf zal funest zijn voor personen en de zorgsector,” benadrukte Ramadhin.

Feesten verboden
Ramadhin gaf verder aan dat feesten inclusief huisfeesten verboden zijn. Er is met geen enkele sector afgesproken om het feesten te stimuleren. Onlangs had de horecasector gevraagd om de sector open te stellen. Terras- en indoor dining waren toegestaan volgens protocollen. Er is nimmer gezegd dat er bands erbij mogen, zei de topman op volksgezondheid.

Als voorbeeld noemde Ramadhin Blue Grand Café waar er is gefeest met live muziek. De beelden zijn ook getoond tijdens de persconferentie. “Niemand had een mondkap op,” uitte de minister zijn bezorgdheid. Hij gaf aan dat er dag en nacht en met man en macht is gewerkt om de situatie onder controle te hebben. De minister heeft duidelijk zijn teleurstelling uitgesproken, want als er zo door wordt gefeest en niet op tijd wordt ingegrepen zien de december feestdagen er niet mooi uit.

In augustus was door de bewindsman gezegd dat de verantwoordelijkheid bij de samenleving werd gelegd. Toen werden er grappen hierover gemaakt. Het gedrag van sommige burgers werkt niet motiverend naar de zorgsector toe, zei hij.

Sancties
Tijdens de persconferentie zijn er ook flyers van feesten in december getoond. Deze flyers circuleren via social media. De regering zal hard optreden om zo lang mogelijk de druk op de zorg te vermijden. De beelden van de feestvierders zijn ook gedeeld met de horecagroep, omdat ze hebben verzocht om langer open te blijven. Echter hebben zij zich niet aan de afspraken gehouden. “Geen enkel land zal het alleen kunnen doen, daarom is ondersteuning uit de gemeenschap nodig,” zei de minister.

Voor indoor dining is er een vaccinatiebewijs nodig, maar niet om te feesten. “Gevaccineerd zijn betekent niet dat je gevrijwaard bent van besmetting,” zei Ramadhin. Nu wordt overwogen om de boetes voor het overtreden van  de coronaregels verder aan te passen.

Ingaande 29 november is het inreisbeleid vanuit Nederland en de Verenigde Staten van Amerika aangepast.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOok dit jaar geen pagara-estafette; feesten blijven verboden