dinsdag 28 mei 2024
25 C
Paramaribo
12.3 C
Amsterdam
5
(1)

Geen integer deskundig topkader voor duurzame economische ontwikkeling in VHP

lees ook ...

President Chan Santokhi had voor de verkiezingen verklaard dat VHP alle deskundigen in huis heeft om het land duurzaam te ontwikkelen. Echter, als we terugblikken op de afgelopen 2 jaar dan blijkt duidelijk dat hij weer heeft gelogen voor het volk. Kijk bijvoorbeeld hoe amateuristisch hij het SLM probleem heeft laten aanpakken door zijn team, hoe klungelig hij de reçu-fraude zo lang geheim heeft gehouden voor de samenleving en hoe zijn minister van Financien allemaal heeft laten gebeuren, hoe corruptief zijn topkaderleden New Surfin hadden opgezet, hoe dom hij (Albert Ramdin) zich heeft laten belazeren door het Deens bedrijf Hybrid Power System Group (HPSG), etc.  Al deze zaken zijn volledig in strijd met de regels van good governance.

Terwijl hij voor de verkiezingen ook had beweerd dat zijn conform good governance principes zou handelen. Dit begint nu veel erger dan de voorgaande twee NDP-regeringen te worden. Ze blijven maar aanmodderen en al hun initiatieven hebben een duister corruptief karakter.

VHP-kaderleden zijn mensen met een mooi diploma die nooit iets concreets groots hebben gepresteerd en gerealiseerd in hun leven. Het zijn geschoolde onderwijzers, artsen, juristen, notarissen, psychologen, boekhouders, accountants, notulisten, politie-inspecteurs, cambiohouders, rapportenschrijvers, commissarissen, consultants, radio/tv-programmamakers, handelaren, verzekeringsagenten en ambtenaren met een mooi diploma en velen van hen hebben een of meer geweldige titels. Deeze mensen heb je nodig in de backoofice om het land draaiende te houden. Maar niet om Suriname duurzaam te ontwikkelen. Hiervoor heb je mensen nodig met een strategische visie, drive, daadkracht, durf, growth & disruptive mindset, creativiteit, ervaring, innovatieve kennis en innovative entrepreneurial skills. om het herstelplan succesvol uit te voeren en hierdoor de economie duurzaam te ontwikkelen.

We weten allemaal dat ir. Richard Kalloe mede heeft bijgedragen aan de achteruitgang van Suriname, echter ben ik het helemaal eens met zijn uitspraak: “De VHP heeft zich nooit sterk gemaakt voor productie, helemaal niet voor de exportproductie, niet voor industriële ontwikkeling, dus niet voor vooruitgang. Men heeft nooit een project, een sector, ontwikkeld. Ze zoeken alleen posities, het zijn aircokamerdeskundigen, die nooit een polder ontworpen hebben, nooit een polder gebouwd hebben, nooit een fabriek gebouwd hebben, nooit een project opgezet hebben, nooit een projectdossier gemaakt hebben, zo kan ik doorgaan. Men heeft geen enkele ervaring met het management van ontwikkeling”.

Het probleem in Suriname is veel erger dan wat Kalloe hier schets. Alle Surinaamse politieke partijen maken zich hieraan schuldig, niet alleen de VHP. Maar het is altijd de VHP geweest die claimde het meeste en beste integer topkader in huis te hebben, echter zijn het “airco” kaderleden die alleen geschikt zijn om mooie rapporten te schrijven, maar niet om het herstelplan effectief te implementeren en duurzame industriele produktie op gang te brengen.

Iedereen kan een mooi herstelpan schrijven, mijn schoonmoeder ook. De kunst is echter om dit plan effectief te implementeren. Uit mijn eigen 30 jarige ervaring als international projectmanager wereldwijd blijkt dat de implementatie van 80% van de herstelplannen ook in Amerika, Nederland, Belgie, Duitsland, etc. mislukt omdat de projectleider of projectmanager niet deskundig is, niet innovatief en creatief is, onvoldoende ervaring heeft, een corrupte mindset heeft, geen holistische visie heeft, niet gepassioneerd, zijn teamleden niet effectief kan coachen (dus geen leider is), niet daadkrachtig is, geen projectmanagementkennis heeft en niet goed communiceert. Jammer dat studenten op ADEK en de andere universiteiten in Suriname niet leren hoe je een effectieve innovatieve projectmanager kunt worden.

Prof.dr.ir. Hubert Rampersad

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

6 REACTIES

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameGeen integer deskundig topkader voor duurzame economische ontwikkeling in VHP