De 8 dagen periode dat hoofdveroordeelde Desi Bouterse en zijn vier comparanten gratie konden vragen voor hun straffen is inmiddels ruim voorbij. Mr. Irwin Kanhai, raadsman van de verdachten had het reeds retorisch gevraagd in een interview aan Times of Suriname en SVJ voorzitter Vishmohanie Thomas: “ Je weet dat je die k. zaak gaat verliezen, waarom zou je dan een [gratie] verzoek indienen?” En: “Waarom zou je deelnemen aan een verloren wedstrijd?”
In het Hoger gerechtshof werden veroordeeld wegens moord op 15 ongewapende mannen (8 december 1982) D.D. Bouterse tot 20 jaar en tot 15 jaar: Benny Brondenstein, Ernst Gefferie, Stephanus Dendoe en Iwan Dijksteel. Zonder gratieverzoek zal het vonnis uitgevoerd moeten worden.
Geen schuldbekentenis
Er is nog een andere reden dat gratieverzoek niet echt tot de waarschijnlijkheid behoorde vertelde mr. Kanhai, want bij dat verzoek zouden Bouterse en zijn mede veroordeelden Brondenstein, Ernst Gefferie, Dendoe en Dijksteel moeten bekennen dat ze schuldig zijn en spijt hebben. Echter hebben de vijf veroordeelden juist steeds uitgelegd onschuldig te zijn.
Zijden handschoenen
Directe gevangenneming werd niet geeisd, omdat de drie rechters van het Hoger Gerechtshof oordeelden dat het Openbaar Ministerie daartoe niet genoeg gronden had aangedragen. Bouterses emotionele volgelingen zijn de American style beelden bespaard van veroordeelde gelijk de polsboeien aandoen en naar de gevangenisbus laten brengen door de politie.
Ex couppleger, ex legerleider, ex dictator en ex president Desi Bouterse wordt met zijden handschoenen aangepakt vanwege allerlei mogelijke Staatsgevaren. De uitgelekte dreigings analyse die door de staf van het Korps Politie Suriname een week voor de uitspraak van het Hof door de media ontvangen werd, identificeerde 8 pagina’s lang waar landelijk gewapend verzet te verwachten zou zijn.
Grievend
Grievend is de schrille tegenstelling daar tegenover dat de 15 Surinamers die zwaar gemarteld en doodgeschoten werden, erger dan beesten, helemaal niet een eerlijke rechtszaak gehad op 8 december 1982. Hun “misdaad” was dat ze als moedige journalisten, vakbondsleiders, militairen en advocaten op vredige wijze demonstreerden en brieven schreven voor democratie en verkiezingen die in feite op 14 maart 1980 hadden moeten plaatsvinden.
Op 8 december 1982 eindigden hun nuttige levens in zware martelingen, waarna ze werden doodgeschoten. Dat deze 15 mannen staatsgevaarlijk bezig zouden zijn met een bloedbad als gevolg is een NDP verhaal dat nergens bewezen is. Na lang rechterlijk onderzoek is juist de onschuld van de 15 vermoorden bewezen, zij kwamen gewoon op voor democratische rechten als vrije meningsuiting en protesteren op straat.
Vervolg: Mogelijke scenario’s van veroordeelde Bouterse, 16 maanden Santo Boma