woensdag 6 december 2023
23.9 C
Paramaribo
3.5 C
Amsterdam
5
(1)

Geen gelijke behandeling voor natuur en traditionele geneeswijzen

lees ook ...

Nita Ramcharan krijgt onderscheiding: Ridder in de Orde van ...

Journalist Nita Ramcharan is op de residentie van de Nederlandse ambassadeur verrast met een koninklijke onderscheiding. Namens koning Willem-Alexander werd ze benoemd tot 'Ridder in de Orde van Oranj...

De Stichting Alternatieve Geneeswijze Grantangi Kondre Mama (SAGK) is in 2017 opgericht als overkoepelende organisatie voor de sector alternatieve en complementaire geneeswijzen, omdat men van mening is dat de overheid deze geneeswijze niet erkent. Verschillende activiteiten heeft de organisatie met het oog hierop ontplooid. Een ontwerpwet is ingediend in 2020, die nooit is behandeld in DNA.

Een raamwet, gericht op de erkenning en regulering van de alternatieve en complementaire geneeswijzen in Suriname is door de stichting geconcipieerd. Deze is in 2020 officieel aangeboden aan het ministerie van Volksgezondheid en De Nationale Assemblee van Suriname. De voorzitter garandeerde toen dat de conceptwet met voortvarendheid in behandeling zou worden genomen als initiatiefwet. Toch is nu gebleken dat dit burgerinitiatief geen waardering heeft van de regering, noch het parlement.

Het tegenovergestelde is wel gebleken. De SAGK heeft juist moeten ervaren dat de regering vanaf 2020 een vrij vijandig beleid voert tegen deze geneeswijze. Surinaamse natuur en traditionele geneeswijzen stuit op geducht tegenstand. Genezers worden openlijk strafrechtelijk bedreigd. Steeds meer natuur en traditionele genezers beklagen zich bij de SAGK over de behandeling die zij krijgen van de regering, wanneer het gaat om natuur en traditionele geneeswijzen. Ze ervaren het als discriminatie.

Terwijl dit gaande is, doet de regering alles om de ayurveda geneeswijze te accommoderen op elk gebied. Er is een centrum hiervoor in oprichting in het district Saramacca, die alle ondersteuning van de regering geniet. De SAGK en aanhangers voelen zich uitgesloten en niet erkend.

SAGK doet om de samenstelling van de samenleving namens de gehele alternatieve en complementaire geneeswijzen sector een dringend beroep op de regering om op dit gebied een inclusief beleid te voeren. De genezers herinneren de voorzitter aan zijn belofte om de conceptwet die hij op 14 april 2021in ontvangst nam op de agenda te plaatsen als initiatiefwet, zodat de rust binnen de sector gehandhaafd kan blijven. De organisatie zal zich verzetten tegen eenieder, die de vrije keus van burgers bewust of onbewust  beperkt,  om gebruik te maken van Surinaamse alternatieve en complementaire geneeswijzen.

Bron: de Ware Tijd

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameGeen gelijke behandeling voor natuur en traditionele geneeswijzen