donderdag 13 juni 2024
25 C
Paramaribo
17.1 C
Amsterdam
0
(0)

Geen eenheid meer in de vakbeweging

lees ook ...

De kaaimantranen van Bordo

Of criminelen op de vlucht zijn of in de gevangenis, ze zijn gevangen door de keuzes die ze hebben gemaakt. Als ze in het buitenland veroordeeld zijn en toch de rijke patser, politicus en FB invloedwe...

Onder het themaWelke bijdrage levert de vakbeweging aan de ontwikkeling van ons land’ werd er vrijdag jongstleden een openbare discussieavond in Grun Dyari gehouden met Clifford Marica als inleider. De vakbondsleiders Dayanand Dwarka en Michael Miskin waren panelleden. beide heren keken anders naar de verdeeldheid in de vakbeweging.

“Verdeeldheid binnen de vakbeweging is één van de grootste obstakels die haar belemmert om een rechtvaardigere inkomensverdeling te realiseren voor de werkende klasse,” is de conclusie van de econoom. Marica bracht naar voren dat  er factoren zijn die leiden tot de onderlinge onenigheid, omdat het belang van de arbeiders vaak niet boven persoonlijke belangen staat. “Dit blijft een uitdaging, omdat het vakbondsleiders maar niet lukt om het belang van de werkende mens centraal te stellen, en niet de persoonlijke verschillen en andere toestanden die komen”, woorden van Marica.

De politiek is ook genoemd als een boosdoener, die vaak baat heeft bij verdeeldheid onder de vakbondleiders. Miskin bevestigde dat dit al jaren het geval is, maar ziet toch geen kwaad hierin.  “Men kijkt altijd naar de vakbeweging, maar ook in het bedrijfsleven is er geen eenheid”, haalde de vakbondsleider aan. Hij noemde de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), de Associatie van Surinaamse Fabrikanten(Asfa) en de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) die hetzelfde belang dienen. “Ook in de politiek is er geen eenheid. Zelfs in het verenigingsleven is er eigenlijk geen eenheid. Kijk maar wat gebeurt met voetbalverenigingen bij de SVB. Je kan nooit 100 procent eenheid hebben,” maakte hij duidelijk.

Volgens Miskin is zijn organisatie, de Centrale van Landsdienarenorganisaties (CLO) onder de regering-Wijdenbosch voor het eerst aangevallen. De politieke klappen hebben uiteindelijk geleid tot  verdeeldheid. “Vanuit de politiek werd er verdeeldheid gecreëerd door strategische groepen en constitutionele groepen in het leven te roepen. In 1998 begrepen zij  na een onderhandeling dat ” het was afgelopen”. Steeds meer bonden begonnen apart te onderhandelen met Wijdenbosch voor hun doelgroep.

Dwarka kijkt er anders naar dan Miskin. Hij heeft wel moeite met het feit dat er veel verdeeldheid is binnen de vakbeweging. Voor hem staat het ‘eenheid maakt macht’-principe nog overeind. “In de historie hebben we gezien dat de georganiseerde vakbeweging toch wel werd gezien als de vierde machtsfactor. In het verleden hebben regeringen daaraan moeten geloven”, gaf Dwarka aan als bewijs.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameGeen eenheid meer in de vakbeweging