Ons immigratiebeleid is beperkt tot visum verlenen, en een werk- en verblijfvergunning. Dit zegt Angelic del Castilho, ambassadeur en voorzitter van DA’91. Zij zegt ook dat er geen visie bestaat over de opbouw van het land, en daarom ook geen visie als er buitenlanders daarbij nodig zijn. Wij hebben geen informatie over de deskundigheid van buitenlanders. Ook niet als wij hen nodig hebben, zodat onze bevolking niet wordt onderdrukt. “Regering op regering is in gebreke gebleven om dit beleid met een duidelijke visie uit te stippelen. Dit constateert de voorzitter.
Het is volgens Del Castilho onbegrijpelijk, dat er zoveel vluchten uit Haiti naar Suriname komen, terwijl ons luchtruim gesloten was. “Reizen in de covidperiode geldt alleen voor repatrianten of essentiële groepen. Daarvoor dien je echter toestemming van de autoriteiten te hebben. De Haïtianen die hier zijn gekomen, behoren niet tot deze groepen. In de covidperiode kan er geen groepstoestemming gegeven worden. Er moet van persoon tot persoon beoordeeld en getoetst worden”, aldus Del Castilho.
Er zou nu een diepgaand onderzoek moeten komen vanuit de regering naar wat er precies heeft plaatsgevonden. “Een onderzoek van een onafhankelijk team. Elke stap moet geëvalueerd worden en wie de verantwoordelijken waren. We moeten kijken als de besluitvormingen zuiver waren. Hoe hebben de vluchten plaatsgevonden, wie heeft eraan verdiend? Waar zijn de mensen terechtgekomen? Er moet duidelijkheid zijn hoe de mensen aan de documenten zijn gekomen”, stelt de DA’91-topvrouw voor.
Het is ook onvoorstelbaar dat er geen antwoord is op vragen over de quarantaine, het verblijf en de vervolgroute van de Haïtianen die naar Suriname komen. “Deze zaken moeten in de luchtvaartwereld toch vooraf bekend zijn. En vooral met de covidpandemie. Je vult toch een immigratiekaart in; waar ga je verblijven, ga je doorreizen, heb je een terugreisticket als je geen ingezetene bent. Dit zijn normale zaken. En juist hier lijkt het troebel te zijn” constateert Del Castilho met grote verbazing.
Er kan geen uitzonderingen gemaakt worden op deze regel. “Deze zaken mogen nooit een vraagpunt zijn. Ze moeten juist duidelijk zijn. Nu heeft de Franse ambassadeur geklaagd bij ons. Door ons beleid heeft ons buurland Frans-Guyana nu een probleem en het stelt ons daarvoor verantwoordelijk” , aldus de DA’91 voorzitter.