Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Gedeeld of Verdeeld Verleden

Geplaatst

op

Palu

De politieke partij PALU had onderstaande tekst op hun website staan; een analyse en verduidelijking van twee simpele maar aan twee kanten snijdende woorden van Suriname’s Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken bij zijn bezoek aan Nederland. Het gaat over de uitspraak dat Nederland en Suriname een ‘gedeeld verleden’ hebben. Het deed velen de wenkbrauwen fronsen. Maar wat er exact mis was aan die twee woorden was niet zo makkelijk te bepalen. De woorden ‘Gedeeld verleden’  werden  overigens ooit als eerst door Nederland gebruikt om de relatie tussen Nederland en Suriname op een diplomatisch klinkende manier weer te geven. De belangrijkste vraag die hierbij  naar voren komt is de kop van PALU’s artikel

WAT HEEFT SURINAME DAN ZO GEDEELD MET NEDERLAND?

Dat de relatie tussen Suriname en Nederland herzien moet worden, is overduidelijk. De reis naar Nederland van de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, Albert Ramdin, was onvermijdelijk. De relatie moet inderdaad naar een meer zakelijkere handelsrelatie in het voordeel van beide landen. Maar als Ramdin de Nederlandse politici begint na te praten dat Suriname en Nederland een “GEDEELD VERLEDEN” hebben, dan lijkt de ‘zakelijke houding’ van de Surinaamse kant om te slaan naar een ‘slaafse napratende” houding. We moeten inderdaad niet in het verleden blijven steken en vooruitkijken. Maar als een Surinaamse minister blindelings deze uitspraak overneemt dan dwingt hij ons om naar ons verleden te kijken en wat we dan zo “gedeeld” hebben met Nederland, stelt de PALU.

Nederland heeft een verleden in Suriname als onderdrukker, eigenaar van plantages, massa moordenaar, slavenhouder en uitbuiter van contractarbeiders. Nederland heeft daarmee rijkdommen vergaard die de groei en bloei van de Nederlandse economie heeft bepaald voor meer dan 400 jaren. Het Surinaamse volk heeft een verleden van onderdrukte inheemsen, slaaf en contractarbeider. De achtergestelde positie en de verdeeldheid van het Surinaamse volk bij de onafhankelijkheid in 1975 was daardoor bepaald. De belangen waren verschillend en de motieven waarmee de Nederlandse plantagehouders naar Suriname kwamen lagen mijlenver uit elkaar van die van de inheemsen en het volk dat later hiernaartoe is gehaald.

De helden die beide landen memoreren uit hun geschiedenis zijn daarom ook verschillend. Dat nu ook de discussie in Nederland weer oplaait over de rol die diverse “Nederlandse helden” hebben gespeeld in het verleden onder druk van de (Surinaamse) allochtonen maakt duidelijk hoever de verledens van Suriname en Nederland uit elkaar liggen. Historisch bekeken zijn dat twee verledens die daarom al nooit gedeeld kunnen worden. Dat toevallig dit alles plaatsvond op een en hetzelfde grondgebied en tijdlijn, maakt niet dat Suriname en Nederland een “GEDEELD VERLEDEN” hebben.

Historicus/Neerlandicus Hein Eersel formuleerde het in Tori Oso als volgt: “Als we per se het verleden willen delen met Nederland, waarom beginnen we niet als eerste met het delen van de rijkdommen door Nederland vergaard over de ruggen van Surinamers uit het verleden?” Want we bedoelen met deze uitspraak kennelijk niet het delen van de rijkdommen die in het verleden zijn vergaard door Nederland in ons land. Maar zeker zal Nederland ook niet willen delen de vele honderdduizenden levens van indianen, slaven en contractarbeiders, en zeker niet het leed en verdriet die de totstandkoming van onze natie heeft gekost.

In onze recente geschiedenis s het argument van “EEN GEDEELD VERLEDEN” door de Nederlandse regering gebruikt om te bemoeien met de interne politieke aangelegenheden van Suriname. Onder het mom van dit argument heeft de Nederlandse ambassade kleine culturele projecten gefinancierd en ondersteund puur om goodwill te winnen bij het Surinaamse volk om zo het eigen gezicht als onderdrukker en politieke manipulator schoon te wassen.

Als de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken deze uitdrukking zo klakkeloos overneemt is het meer dan logisch dat dit door de Nederlandse media vertaald wordt alsof “Suriname niet zit te wachten op excuses van Nederland om zijn rol in de slavenhandel”. Het is zeker ook een voorteken dat van zakelijkheid in de relatie Suriname-Nederland niets zal terecht komen. De vraag die rijst, wat stond op de agenda van Minister Ramdin? Betekent het dat wij ons weer moeten voorbereiden op een Nederlandse politieke beïnvloeding in Suriname zoals die laatstelijk in de jaren 70 en 80 heeft plaatsgevonden?

Tot zover het stuk van PALU.    PALU is een Surinaamse politieke organisatie en staat voor ‘Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie’ en werd opgericht in 1977 –   culturu.com

                                                     

5 Reacties
5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rodrika
dinsdag 1 september 2020 07:55

Denken wij hier in Suriname nu echt dat alleen Suriname dit heeft mee gemaakt? Jongens duik de geschiedenis boeken van Europa maar eens in dat kan je lezen wat Napoleon en de vikingen allemaal met de Nederlanders hebben gedaan die op hun beurt ook slaven waren en al roeiende op zee vermoord werden of van uitputting overleden nog vast zittend aan de kettingen. Maar dat weten ze hier niet, hier blijven ze maar in het verleden leven. Kijk naar je eigen regering met Bouterse en Brunswijk, wat die onze eigen bevolking hebben aangedaan. Maar daar hoor ik niets meer over.… Lees verder »

Sandra
dinsdag 1 september 2020 08:54

Sandra

Sandra
dinsdag 1 september 2020 08:56

Het is ieder keer weer hetzelfde liedje.
Amen Rodrika

Kwasi
dinsdag 1 september 2020 12:43

Palù kan liever zijn mond houden en nog beter zichzelf opheffen. Zij hebben eraan meegewerkt dat de paarse bende ons land heeft uitgebuit nog meer dan Nederland.

Frantz
dinsdag 1 september 2020 16:57

Surinamers hechten meer waarde aan dat verleden dan Nederlanders. De doorsnee Nederlander ziet Suriname niet anders dan de gemiddelde derde wereld land. De meeste Nederlanders zien ons ook niet als gelijke. Daar valt mee te leven als je economisch succesvol bent. We leven in 2020, laten we elkaar niet voor de gek houden met nooit bestaande gelijkheid tussen Nederlanders en Surinamers.Advertentie

Suriname

Augustus 2021 nieuwe veerboot voor verbinding Suriname en Frans-Guyana

Geplaatst

op

Franse Ambassadeur Antoine Joly

De nieuwe veerboot die de veerverbinding tussen Suriname en Frans-Guyana onderhoudt komt eind augustus 2021. Althans dat is de verwachting. Bij een werkbespreking tussen Suriname en Frankrijk vorige maand te Saint-Laurent-du-Maroni is dit onder andere naar voren gekomen.

Volgens de Franse ambassadeur Antoine Joly is toen ook gesproken over de bouw van de brug. Voor nu is de focus echter op de ingebruikname van de nieuwe veerboot. Na aankomst van de veerboot eind augustus 2021 volgt er dan eerst een testperiode van twee maanden.

Aan het veerbootproject inclusief havens aan beide zijden van de verbinding en onderzoek hangt een prijskaartje van € 10 miljoen. De financiering komt uit Europese fondsen € 3,5 miljoen, Frankrijk € 450.000, CNES € 250.000, de lokale regering van Frans-Guyana € 175.000 en Suriname € 625.000.

Joly vindt de brug over de Marowijnerivier een noodzaak voor de toekomst van de drie Guyana’s.

Culturu.com

 

Lees verder

Suriname

Financiële situatie bij SLM zorgwekkend

Geplaatst

op

Pz Tcr A340 Surinam Slm

Het bedrijf moet uit de rode cijfers. Dit heeft de president commissaris bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM), Rajen Pahladsing bekend gemaakt. De financiële situatie waarin het bedrijf verkeert is zorgwekkend.

De situatie kan alleen gered worden als het personeel, directie, RvC en de regering in een richting kijken. Het halen van het bedrijf uit de rode cijfers, zal een taak zijn op zich.

De regering is geïnformeerd over de stand van zaken die spelen bij het bedrijf. Er zal samen met de regering gewerkt worden aan een plan dat de SLM zal helpen op eigen benen te staan. Dit zal over twee weken af moeten zijn.

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen