woensdag 31 mei 2023
25 C
Paramaribo
12.8 C
Amsterdam
5
(2)

President-commissaris Brunswijk: “Gasprijzen in Suriname moeten omhoog”

lees ook ...

OW presenteert ambitieus plan voor vernieuwing en verfraaiin...

Het ministerie van Openbare Werken (OW) heeft een ambitieus plan gepresenteerd voor de vernieuwing en verfraaiing van de historische Waterkant in Paramaribo, waarbij kunst en cultuur een centrale rol ...

“Ogane is als een blok aan het been van de Energiebedrijven Suriname (EBS).” Dat zegt de president-commissaris van de EBS, Leo Brunswijk. Volgens hem moet de EBS zijn business onderneming zwaar subsidiëren en dit kan niet langer doorgaan. De verliezen die hiermee gepaard gaan zijn aanzienlijk, beweert hij. Als je marktconform wil opereren, dan moet de prijs van de 20 lbs gascilinder worden aangepast van SRD 35,75 naar SRD 375. 

Voor de 100 lbs gasbom zou de consument rond de SRD 2200 moeten neertellen. Nu wordt deze gascilinder voor SRD 186 verkocht. Brunswijk legt uit dat de EBS naast de kleine man ook alle restaurants en bedrijven subsidieert. “Wie moet dan het verschil betalen?” vraagt hij zich af.

De bedrijfsleiding gaat zeker om de tafel met de overheid, want de subsidie kan niet langer zo doorgaan. Dit kan de EBS absoluut niet meer dragen, want de prijzen zijn veel te laag. Het bedrijf zal marktconform moeten opereren, benadrukt de president-commissaris. In het ergste geval denkt hij zelf aan het afstoten van die afdeling. De regering zal met een antwoord moeten komen, vindt hij.

Ogane is een business unit van de EBS, die zich primair bezighoudt met de gasvoorziening in geheel Suriname aan particulieren, ondernemers en de overheid. Binnen de gemeenschap is er een vrees voor verhoging van de gascilinderprijzen. Onlangs waren de gascilinders in verschillende winkels gauw uitverkocht. De winkeliers gingen ervan uit dat de aanpassing van de prijzen op korte termijn zou plaatsvinden.

Volgens Brunswijk moet nog om de tafel gezeten worden met de overheid. Wanneer en als de prijzen omhoog gaan is nog onduidelijk. De discussie wordt in ieder geval wel gevoerd op korte termijn. Als de prijzen worden aangepast zullen niet alleen huishoudens het nog moeilijker krijgen om te overleven, maar ook ondernemers die bijvoorbeeld voeding verkopen zullen hun prijzen drastisch moeten aanpassen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

5 REACTIES

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident-commissaris Brunswijk: "Gasprijzen in Suriname moeten omhoog"