donderdag 6 oktober 2022
25.5 C
Paramaribo
12 C
Amsterdam
0
(0)

Gaanman Gazon Matodja Award voor Marcel Pinas en Akese Paitoe

lees ook ...

Emergency rooms available for education

The Ministry of Education, Science and Culture (minOWC) will set up emergency rooms because there is a shortage of rooms to accommodate all children. Gracia Valies-Ormskirk, director of Vocational Edu...

In 1996 stelde Stichting Sabanapeti in Utrecht een award in, die genoemd is naar de tot nu toe oudste en langstzittende Gaanman der Marrons in Suriname, Gaanman Gazon Matodja (1904-2011). Gaanman Gazon zelf hoorde tot de eersten, die de award ontvingen. Zondag  waren het Marcel Pinas en Akese Paitoe die voor hun opmerkelijke prestaties de prijs in ontvangst mochten nemen. Eerder werd de prijs toegekend aan oud-president Ronald Venetiaan, Celistine Raalte, Botanicus Frits van Troon en cultuurkenner Wilgo Baarn.

De prijs wordt toegekend aan personen en instellingen, die zich voor de Surinaamse samenleving in het algemeen en de Marronsamenleving in het byzonder op een opmerkelijke  manier hebben ingezet.

Na een toespraak van de stichtingsvoorzitter André Pakosie kreeg Marcel Pinas de Award opgespeld door Kenrich Cairo, de vertegenwoordiger van Sabanapeti in Suriname. Paitoe kon om persoonlijke reden niet aanwezig zijn bij de uitreiking. Wel krijgt hij op een ander moment zijn prijs.

Paitoe  heeft zich vanaf de jaren zestig ingezet voor de voetbalsport onder de Marrons in Suriname. De  voetbalvereniging Santa Cruz  richtte hij op voor Marrons in Paramaribo. Hij werkte  toen aan het ontwikkelen van voetbaltalenten onder de Marronjeugd in Paramaribo en omgeving.  Dankzij  de inzet  van deze man voetballen Marrons nu in hooggekwalificeerde voetbalverenigingen.

Pinas is nationaal en internationaal actief geweest op het gebied van de beeldende kunst.  De verschillende culturele aspecten van de Marrons wist hij waardig tot uitdrukking te brengen in zijn werken. Hij heeft een grote bijdrage geleverd aan de  capaciteitsversterking en ontwikkeling van de jeugd op verschillende manieren in Marowijne. Dit  maakt hem volgens  Stichting Sabanapeti uitzonderlijk. Hij  is initiatiefnemer en ook de motor achter het Moengo-Festival. “Marcel Pinas is een gedreven kunstenaar, die het traditionele verleden van de Marrons weet te verbinden met het moderne heden.”

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameGaanman Gazon Matodja Award voor Marcel Pinas en Akese Paitoe