dinsdag 7 februari 2023
25.2 C
Paramaribo
3.1 C
Amsterdam
0
(0)

FSA is tegen uitoefening druk Guyana op Surinaamse regering

lees ook ...

GOw2 kan markt “ruim voorzien” van brandstof

Marketing Asset Manager, Marc Refos van GOw2 zegt desgevraagd, dat zijn maatschappij voldoende brandstof heeft, zolang men normaal wil tanken. SOL levert nu veel minder. De leverancier wenst nu contan...

Ondanks artikel 8 van het herziende verdrag van Chaguaramas, vissers van Guyana geen voorkeursbehandeling kunnen krijgen probeert de regering van Guyana druk uit te oefenen op de Surinaamse regering om deze regels te omzeilen, en Guyanese vissers te accommoderen. De Federatie van Surinaamse Agrariërs (FSA), vindt deze “voorkeursbehandeling en eenzijdige bevoordeling voor Guyana” zeer misplaatst.  De organisatie is solidair met vissers van Suriname.

In 2022 heeft de president de indruk willen wekken dat er reeds vergunningen worden verstrekt aan Guyanese vissers. De visserijsector heeft vanaf augustus 2021 de inhoud van de overeenkomsten met Guyana schriftelijk bij de staat opgevraagd. “De inhoud is nooit aan de branche organisaties of aan het publiek kenbaar gemaakt hetgeen in strijd is met artikel 103 van de Grondwet van Suriname”, volgens de FSA. De Zeevisserijwet staat vreemden toe vaartuigen, onder voorwaarden, te registreren in Suriname.

De voorwaarden kennen maximale visdagen, voorgeschreven vangstsoorten, vaartuig- en net omvangen, aanlanding en keuring van vangst in Suriname. “Vaartuigen uit meerdere landen, ook uit de regio, maken van deze mogelijkheid keurig gebruik en werken structureel samen met legitieme Surinaamse ondernemingen”, aldus de FSA.

Dit is niet wat de Guyanese regering gedaan wil krijgen, omdat er hiervoor geen diplomatieke druk nodig is. Men wil buiten de regels van artikel 8 van het Caricomverdrag, een afwijkende voorrecht dan vissers van de andere Caricom-lidstaten. Guyana verwacht zelfs, dat Suriname de eigen wetgeving terzijde schuift.

FSA is van mening dat het gelijkheidsbeginsel op zowel Surinaams als Caribisch niveau moet worden gewaarborgd. De visgronden en biomassa zijn  duurzaam beschermd en hebben generaties werkgelegenheid gegarandeerd voor Surinaamse ondernemers en anderen in de agrarische en visserij sector,

Samenwerking gericht op korte termijn inkomsten, gunsten of voordelen, waarvan onduidelijk is, zoals nu, welke deze zijn voor Suriname, en anderen, zal volgens de FSA leiden tot een terugval van de Surinaamse visserij naar het niveau van dat van de westelijke buren.

De FSA roept de Surinaamse actoren, vooral de overheid op om goed te letten op de bestaande regels voor samenwerking, met Caraibische partners. Het toestaan van illegaliteit voor een selecte groep wordt ten strengste afgeraden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameFSA is tegen uitoefening druk Guyana op Surinaamse regering