zaterdag 28 januari 2023
22.2 C
Paramaribo
2 C
Amsterdam
5
(1)

Frustraties bij “gestrande” Haitianen

lees ook ...

Minister Somohardjo antwoordt DNA-lid Patricia Etnel

BiZa-minister Bronto Somohardjo antwoordde DNA-lid Patricia Etnel tijdens de openbare vergadering op 26 januari toen zij aangaf, dat het besluit van ‘no work no pay’ de minister waarschijnlijk geen pe...

Een aantal paspoorten van Haitianen zijn bij aankomst in Suriname ingevorderd “voor verdere screening.”  De consul-generaal van Haiti in Suriname  Mystral Jean-Charles zegt dat er geen duidelijke richtlijnen bestaan in Suriname voor het terugkrijgen van dit reisdocument. Internationaal is dit wel niet vreemd.

De diplomaat legt uit dat dit leidt tot frustraties voor zij die op doorreis zijn. “Vaak wordt dit gedaan voor een diepgaande screening.” zegt hij. Verder zegt hij ook, dat het internationaal normaal is, maar dat het in Suriname niet zeker is  hoe lang het proces zal duren, en wanneer het document mag worden opgehaald.

“We hebben ongeveer 45 aanvragen geregistreerd. Het enige dat we kunnen doen is de mensen vragen geduld te hebben, want er wordt aan het probleem gewerkt. Maar het geduld raakt bij sommige mensen op.” Enkele van deze landgenoten van de diplomaat zijn op doorreis, maar moeten indien de paspoorten zijn ingevorderd in Suriname blijven totdat zij hun reisdocument terugkrijgen. Jean-charles werkt al twee jaren in ons land. Volgens hem zijn er steeds meer Haitianen, die te maken krijgen met dit probleem en hulpvragen.

“Velen van hen reizen niet met veel geld en hadden niet gerekend op een lang verblijf in Suriname. Sommige familieleden sturen geld via Western Union, maar de ontvangers kunnen het niet innen omdat ze zich niet kunnen identificeren.”

Jean-Charles heeft geen beeld van het aantal “gestrande” Haitianen. Deze Haitianen komen de laatste tijd met chartervluchten naar Suriname. Hij heeft geen informatie van de organisator van deze vluchten. De laatste patriatievlucht  die door de consul-generaal werd georganiseerd was in december 2020. Op die vlucht naar Haiti zaten 61 mensen.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameFrustraties bij "gestrande" Haitianen