dinsdag 6 december 2022
25 C
Paramaribo
6.1 C
Amsterdam
5
(2)

Fresh plant mangrove voor kustbehoud Weg naar Zee

lees ook ...

Zorgpersoneel AZP in actie

Vandaag demonstreert het zorgpersoneel van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo bij de ingang van de Spoedeisende Hulp(SEH).  Vanaf afgelopen woensdag in men ‘spontaan in actie’ gegaan.  Dit is dus de...

Er zijn zondag door Rotaract Club of Fresh vijftig tot honderd mangrovebomen gepland. Het project ‘Geleidelijk aan kan alles verdwijnen, laten we het milieu redden en mangrovebomen planten,’ is uitgevoerd door de dochterorganisatie van de Rotary in samenwerking met professor Sieuwnath Naipal.

De leden willen met dit project actief een bijdrage leveren aan het kustbehoud en de -bescherming te Weg naar Zee. Ook draagt het bij aan het behoud van de speciale biodiversiteit in de omgeving en opslag van koolstofdioxide. Fresh is zeer tevreden dat er tussen de vijftig en honderd bomen zijn geplant.

Vanaf 2010 maakt de club zich sterk voor sociale projecten die de gemeenschap ten goede komen. De activiteit van zondag is geheel in lijn met het focusgebied ‘Supporting the Environment’ van de overkoepelende organisatie Rotary International.

Fresh zal in de tweede fase van dit project met beelden van deze activiteit een serie bewustwordingsvideo’s maken in een poging anderen te stimuleren ook hun bijdrage te leveren. Rotaract Club of Fresh bestaat uit young professionals tussen achttien en dertig jaar.

Suriname gebruikt mangrove als wapen tegen zeespiegelstijging. Naipal is hydroloog aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname en wil de oorspronkelijke natuurlijke kustbescherming herstellen die in de afgelopen decennia door menselijk handelen is verdwenen. Duizenden boompjes zette hij al, samen met zijn studenten en vrijwilligers, in de zware grijze klei.

“Mangrove is een betere optie dan een dure zeedijk”, zegt de gedreven wetenschapper. De mangroveboom groeit in zout water. De wortels groeien omhoog en steken als kleine paaltjes uit de grond. Daardoor bezinkt de klei en krijg je landaanwinst in plaats van erosie.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameFresh plant mangrove voor kustbehoud Weg naar Zee