woensdag 7 juni 2023
24.4 C
Paramaribo
11.3 C
Amsterdam
5
(1)

Frédérique de Man praat met de assemblee over de slavernijexcuses

lees ook ...

VHP benadrukt werken voor toekomst bij 150 jaar Hindoestaans...

Jaarlijks wordt op 5 juni de Á-Pravási Divas of Hindoestaanse Immigratiedag herdacht. Dit jaar markeert de 150e verjaardag sinds de aankomst van de eerste Hindoestaanse contractarbeiders uit het voorm...

De Nederlandse Frédérique de Man heeft op donderdag 23 maart jongstleden gesproken  met de commissie Mensenrechten in De Nationale Assemblée over het traject dat ingezet moet worden na de excuses van Nederland op 19 december 2022 voor het slavernij verleden.

De Man zegt dat er middels dialoog bekeken zal worden hoe het slavernijverleden een plaats te geven in de maatschappij. Zij is oud diplomaat en heeft mandaat gehad van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland om de gesprekken te voeren. Reint Vogelaar, eerste ambassade secretaris was ook aanwezig bij het gesprek. De oud diplomaat gaf aan dat de belangstelling vanuit de tweede kamer groot is.

Drs. Dew Sharman, voorzitter van de Mensenrechten commissie zei dat de excuses door Nederland zijn aangeboden, maar dat er nog steeds moet worden stilgestaan welk traject moet worden ingezet om de excuses te accepteren. “Mensenrechten schending benadert niet alleen het slavernij verleden maar ook het koloniaal verleden, ander is het traject is dan onvolledig”, deelt Sharman zijn visie.

Het lid drs. Soewarto Moestadja gaf aan dat het slavernij verleden en de periode van contract arbeid niet te vergelijken zijn, maar dat het toch duurzamer is om naar het koloniaal verleden van Suriname in zijn geheel te kijken. Minister Ramdin had eerder al aangegeven dat de excuses voor het slavernijverleden die in Nederland gegeven zijn, in Suriname gegeven moeten worden om geaccepteerd te kunnen worden.

Mr. Patrick Kensenhuis vroeg informatie over de besteding van de 200 miljoen euro. De Man legde uit dat een deel van het geld besteedt zal worden aan initiatieven die komen uit de dialoog. Een ander deel zal worden uitgegeven aan onder andere een museum over de slavernij en het wijzigen van het curriculum in het onderwijs om zodoende het slavernij verleden meer te belichten in Nederland.

Mr. Ebu Jones LL.B is benieuwd naar de beweegredenen van het voormalig moederland om excuses aan te bieden. “Heeft het te maken met spijtbetuiging of is het de bedoeling om rust te brengen in Nederland onder de allochtonen”, vroeg hij aan de afgevaardigden. Hij is van mening dat een holistische benadering met een duurzaam karakter beter is dan een eenmalige donatie.

Mevrouw De man sloot af door te zeggen dat ze mandaat heeft gehad om gesprekken te voeren over het slavernij verleden. In haar rapportage naar haar opdrachtgever zal ze de visie van Suriname over het koloniaal verleden opnemen.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

8 REACTIES

8 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameFrédérique de Man praat met de assemblee over de slavernijexcuses