maandag 4 maart 2024
29 C
Paramaribo
11.4 C
Amsterdam
3.7
(6)

Franse taal wordt geherintroduceerd in Suriname

lees ook ...

ECD kondigt strengere handhaving aan na bijeenkomst met onde...

De Economische Controledienst (ECD) van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) heeft aangekondigd haar activiteiten op te voeren en intensiever te handh...

Vanaf 1 maart worden Surinamers weer in de gelegenheid gesteld om de Franse taal te leren. Het is erg lang stil geweest, nadat de activiteiten bij Alliance Française waren stopgezet. Volgens de voorzitter van de Stichting Leraren Frans in Suriname, Ruben del Prado, is Frans een wereldtaal en belangrijk in diverse landen.

Vroeger was deze taal heel belangrijk in Suriname. Een heleboel personen spraken die taal of een woordje Frans en er waren ook een heleboel feestjes en cafeetjes waar er lekkere Franse broodjes werden verkocht. Echter is dit allemaal er niet meer, betreurt Del Prado.

Deze taal moet gaan herleven in het land. De lessen zullen verzorgd worden in een gebouw aan de Letitia Vriesdelaan. De renovatiewerkzaamheden zijn nog in volle gang, maar het gedeelte waar de lessen verzorgd zullen worden is al in gereedheid gebracht. Enkele leerkrachten hebben zich intussen ook al gecommitteerd aan het project, zegt Del Prado. De bedoeling is dat tegen het einde van dit jaar 400 Surinamers de taal aangeleerd zullen hebben.

Volgens Saïda Veldbloem, coördinator leraren en taalles, zijn er diverse niveaus te behalen. Een compleet niveau duurt zes maanden. Aan het einde van ieder niveau ontvangen de cursisten een certificaat. Bovendien bestaat de mogelijkheid om een examen aan te vragen om een diploma te ontvangen, dat overal erkend is.

De zaakgelastigde bij de Franse ambassade in Suriname, José Gomes, is zeer ingenomen met dit project. Hij rekent erop dat dit project succesvol wordt en dat de stichting zich uiteindelijk transformeert tot Alliance Française.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameFranse taal wordt geherintroduceerd in Suriname