dinsdag 16 april 2024
26 C
Paramaribo
10.3 C
Amsterdam
5
(2)

Franse provincie La Guyane tikt Surinaamse regering op de vingers

lees ook ...

Surinaamse regering onthult plan voor herstel veiligheidsgev...

Tijdens een vergadering in De Nationale Assemblee hebben minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, en zijn collega van Defensie, Krishna Mathoera, onthuld dat de regering plannen heeft om het ...

Onlangs stak een Franse delegatie de Marowijnerivier over om in Albina de Surinaamse regering gedurende een ochtend op de vingers te tikken. De Fransen maken geen grappen. De criminaliteit die hoogtij viert in Suriname, heeft ook invloed op het buurland. En dat zijn zij beu. Zelfs mensen die zich leiders van Su noemen maken zich schuldig aan illegale praktijken.

Grensoverschrijdende misdaad

Het was wel duidelijk en opvallend dat de Franse minister van Justitie Éric Dupond-Moretti vorige week niet kwam naar Paramaribo om zijn collega Minister van Justitie Kenneth Amoksi zijn handje te schudden en hier te genieten van het lekker eten (a la Marc Rutte) maar om de regering een push te geven grensoverschrijdende illegaliteit en misdaad aan te pakken. Frans Guyana heeft last van de illegale praktijken van zelfs hooggeplaatste, machtige mensen hier in Su. Immers V.P. Ronnie Brunswijk Abop voorzitter zowel als Abop ondervoorzitter Bordo (Joel Martinus) zijn decennia geleden veroordeeld wegens grootscheepse cocaïnesmokkel in Frankrijk.

Illegale praktijken

De Fransen zijn goed op de hoogte wat er allemaal aan illegale praktijken plaats vinden. SrananPeyri maakte in een eerder artikel al de opmerking dat men met drones en moderne apparatuur de criminaliteit vooral aan de grens kan aanpakken. President Santokhi heeft geen controle en macht om de zaken afdoende op te lossen. Waarschijnlijk voelde de president zich in zijn coalitie met Brunswijks Abop, aan handen en voeten gebonden dus heeft hij om hulp gevraagd.

Frankrijk is menens om de criminelen in elke laag van onze bevolking aan te pakken. Van onze (mis)leiders tot kruimeldieven. 15 procent van de gevangenen in Frans Guyana is Surinamer. De Fransen willen van het groot aantal gedetineerde Surinamers af. Ze willen die liefst na hun veroordeling sturen naar Suriname om hun straf uit te zitten. Hun volgende stap kan zijn een uitleveringsverdrag trachten te laten tekenen want ze hebben een paar van onze zogenaamde prominenten nodig.

Rechtshulp verdrag

Vrijdag plaatsten Buitenlandse Zaken en Bussiness (Bibis) minister Albert Ramdin en de Franse Justitie minister Dupond-Moretti hebben nu hun paraaf gezet voor aanpassing van het rechtshulpverdrag voor bijstand in wederzijdse juridische strafzaken die sinds vorig jaar door Paramaribo en Parijs zijn afgesproken. Opmerkelijk was dat de minister van Bibis (de oren en ogen van Santokhi ) feitelijk de regering vertegenwoordigde en niet de Surinaamse Justitie minister Amoksi die zijn paraaf onder het verdrag in Parijs plaatste.

Radicaal

Amoksi had waarschijnlijk geen toestemming van zijn baas Brunswijk om het verdrag in Albina te tekenen. We kunnen ons voorstellen dat Amoksi, Brunswijk moest geruststellen dat hij en Bordo als Surinaamse staatsburgers niet uitgeleverd zouden worden, al hebben ze nog straffen uit te zitten wegens drugssmokkel naar Frankrijk. Daarmee is er bedoeld meer de Haïtianen (met als hun leider de prominente VHP sponsor Jean Mixon alias Saya ). Verder de illegale goudzoekers onder de Brazilianen -de garimpeiros- maar ook de Venezolanen, Colombianen en Dominicanen die in het grensgebied en verder in Suriname illegaal opereren.
Met de aanbidding grenzende bewondering die Santokhi heeft voor blanken, werd hij met name via het Openbaar Ministerie (twee handen op een buik) radicaal in het aanpakken van buitenlanders die in de illegaliteit opereren (lees het vervolg: deel 2).

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnFranse provincie La Guyane tikt Surinaamse regering op de vingers