zondag 14 april 2024
29 C
Paramaribo
13.9 C
Amsterdam
4
(1)

Franse dagen in Paramaribo

lees ook ...

Patricia Sabajo ziet af van juridische strijd tegen dorpshoo...

Het conflict rondom de leiderschapstitel in het Inheemse dorp Powakka heeft een wending genomen. Voormalig dorpshoofd Merian (Patricia) Sabajo heeft besloten haar juridische strijd tegen het huidige d...

De Franse keuken is werelwijd bekend op commercieel gebied alsook in de keukens van huishoudens. Tijdens de covid-19 pandemie moesten activiteiten rondem deze keuken het ook vergelden.  Vier dagenlang wordt deze keuken in the spotlight gezet in Paramaribi op initiatief van de Franse Ambassade voor Suriname en Guyana. Van 16 tot met 19 november zal de Franse cultuur  tijdens een Frans festival gevierd worden middels wijn, kaas, sport, muziek, fimavonden en meer.

Een  AFD(Franse Ontwikkelingsagentsschap)conferentie  in samenwerking met de Vereniging Economisten in Suriname(VES) zal de activiteiten starten. Dit wordt gevolgd door een Franse film in TBL Cinemas in de avonduren. Franse wijn en  hapjes zullen tijdens het festival ‘Journées françaises à Paramaribo’ te krijgen zijn.

De ambassadeur  voert het geheel uit in samenwerking met de Territorial Collectivity of French Guiana, Stichting Leraren Frans in Suriname en de Zondagmorgen Bikers. “Nooit eerder hebben we zoveel Franse evenementen gehad en zo goed georganiseerd”, zegt Ruben del Prado van de lerarenstichting trots.

Men vervolgt donderdag bij Wan Bon Biri met het drinken van de Beaujolais Nouveau.  “Dit is een van de bijzondere momenten voor de Fransen, die traditiegetrouw deze wijn op de derde donderdag van de maand drinken. Inmiddels is deze cultuur overgewaaid naar andere streken en wordt deze jonge wijn overal gedronken,” zegt de Lacoste. Deze wijnen zijn jong, fris, licht gekoeld van de smaken zure kers, aardbei en banaan.

Het volgende programmaonderdeel op vrijdag is een lezing ‘The Diplomat’s Job’ van De Lacoste op de Kangoeroeschool. De Franse film ‘Le sens de la fête’ wordt die dag herhaald  om 19.00 uur in TBL Cinemas.

Het vierdaagse Franse festival sluit zaterdag af met meer activiteiten: de ‘Tour de France in Paramaribo’, kaasproeverij, in de vooravond een optocht van de groep Touloulous uit Frans-Guyana te Wakapasi. In de avond een galadiner met een fundraisingskarakter, waarvan de opbrengsten gaan naar de Kennedy Stichting.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameFranse dagen in Paramaribo