vrijdag 29 september 2023
33.4 C
Paramaribo
18.3 C
Amsterdam
0
(0)

Franse Burgemeesters spreken DNA voorzitter

lees ook ...

Delegatie NH en BOSAQ bezoekt Boven-Suriname voor drinkwater...

Een delegatie van het directoraat Water, onder het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), samen met waterbedrijf BOSAQ, is afgereisd naar het Boven-Suriname gebied in het kader van de drinkwater...

Twee burgermeesters uit Frans Guyana onder leiding van Burgermeester Felix Dada, brachten op donderdag 29 juni jongstleden met hun staf en ondersteunende diensten een kennismakingsbezoek aan de voorzitter van De Nationale Assemblée, Marinus Bee MSc. LL.B.

Nadat de voorzitter de delegatie had verwelkomd, sprak hij vooral over de samenwerking en de uitdagingen tussen de twee landen die een gezamenlijke achtergrond hebben omdat Suriname niet zo heel lang geleden ook een  kolonie is geweest van een Europees land. Daarnaast wonen er ook veel Surinamers in het buurland. Op 01 oktober 2022 is er een border agreement getekend tussen Suriname en Frans Guyana over hoe samen te werken.

“We hebben als land een financiële crisis en zitten in een moeilijk IMF programma om de economie op rails te krijgen. Suriname is een ‘kleine verenigde natie’ want we zijn een multi-etnisch land. Het lukt ons tot nu om samen te leven. Er zijn natuurlijk wel spanningen en dat is een uitdaging voor de regering”, zei parlementsvoorzitter, Marinus Bee..

Het ziekenhuis van Albina, de veerdienst en de relatie met de Frans Guyanese ambassadeur somt voorzitter Bee op, als positief uit de wederzijdse relatie. Uiteraard zijn er ook uitdagingen tussen de twee landen. Een van de uitdagingen zijn importen en exporten van burgers of groepen zonder de nodige documenten. Een ander uitdaging volgens burgemeester Dada is dat het nog onduidelijk is welke eilanden in de Marowijne rivier tot het Surinaams of Frans Guyanees grondgebied horen.

Burgermeester Sandra Trochimara zegt dat het doel van het werkbezoek is om te kijken hoe beide landen van elkaar kunnen leren. Staflid, Paul Hélène heeft het onder andere gehad over toerisme tussen de twee landen. Het is namelijk heel makkelijk voor burgers van Frans Guyana om naar Suriname af te reizen, maar omgekeerd verloopt het stukken moeilijker voor Surinamers om aan een visa te komen.

Vanuit de delegatie is er ook gevraagd om beter beleid te maken ten aanzien van de skalians in de Marowijne rivier. Er moet worden nagedacht hoe verder met wrakstukken van skalians in de rivier die worden vernietigd door het openbaar ministerie omdat het water hierdoor verschrikkelijk vervuild wordt.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameFranse Burgemeesters spreken DNA voorzitter