woensdag 17 juli 2024
32 C
Paramaribo
18.3 C
Amsterdam
5
(1)

Franse ambassadeur bezoekt VP

lees ook ...

Ook ABOP’ers hebben recht op een perceel

Volgens vicepresident Ronnie Brunswijk heeft de huidige regering in het afgelopen jaar meer dan 25.000 grondpapieren uitgereikt. Hij maakte duidelijk dat zijn partijgenoten, net als alle andere Surina...

De Franse ambassadeur in Suriname, Nicolas de Lacoste, heeft op maandag 27 maart bij zijn regulier bezoek aan Vice-President Ronnie Brunswijk (VP) aangegeven, dat Frankrijk de samenwerking met Suriname op verschillende gebieden duurzaam wil verbeteren.

Tijdens dit bezoek heeft de ambassadeur zijn grote waardering geuit aan de VP voor zijn interventie onlangs om illegale scalians uit de Marowijnerivier te verwijderen. Hij gaf aan  dat criminelen uitwijken naar Suriname na het plegen van misdaden op de goudvelden en ziet graag dat Suriname meewerkt aan bestrijding van de criminaliteit op de goudvelden in Frans Guyana.

VP Brunswijk zei de kwestie te zullen voorleggen aan onder andere de Commissie Ordening Goudsector. De Lacoste heeft ook zijn diepe wens uitgesproken voor de voortzetting en uitbreiding van de gezamenlijke patrouille op de grensrivier. Hij beloofde Suriname te zullen ondersteunen op het gebied van de nationale veiligheid. De steun aan het nationaal leger en de politie van Suriname wordt gecontinueerd.

Het verdrag van 15 maart 2021 zou volgens de Fransen uitgevoerd moeten worden in Suriname. Het gaat hierbij om afspraken die eerder zijn gemaakt met betrekking tot de grens bij de Du Maroni en Lawarivier. De ambassadeur zei blij te zijn dat in 2022, eindelijk een gezamenlijke verklaring in 2006 om 200 meter landinwaarts op elkaars grondgebied criminelen op te sporen, in werking is getreden.

Frankrijk acht het van belang dat de veiligheid in beide buurlanden gegarandeerd is. Er wordt van uitgegaan dat de twee naties elkaar kunnen beïnvloeden. De Lacoste vroeg in dit kader spontaan naar de stand van zaken met betrekking tot de waarborging van de veiligheid na de protestactie met plundering in Suriname op 17 februari 2023.

Suriname mag ook rekenen op technische steun van de Fransen op het gebied van verbetering van de kwaliteit van de zorg in het Marwina Ziekenhuis te Albina. Hulp aan Suriname betekent ook vermindering van de druk op de zorg in het ziekenhuis in St. Laurant. VP Brunswijk bedankte de ambassadeur namens de staat Suriname voor alle toegezegde steun. Vanaf nu zal hij rechtstreeks contact onderhouden met de Franse ambassadeur.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameFranse ambassadeur bezoekt VP