Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Franse ambassade rekent op ‘nieuwe’ Surinaamse regering inzake Skalian probleem

Geplaatst

op

Whatsapp Image 2020 06 21 At 06.41.37

Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, had een poosje terug aan de Franse autoriteiten toezegging gedaan om skalians opererende in de Marowijne rivier, geen nieuwe vergunningen te verlenen. Ook zouden de bestaande vergunningen niet worden verlengd. Frankrijk heeft toen deze belangrijke beslissing verwelkomd. De Fransen verzoeken de autoriteiten om zich te houden aan dit besluit.

Dit verzoek komt kort nadat de leiders van de nieuwe coalitie de nu nog zittende regering waarschuwden na te laten om op de valreep individuen te bevoordelen.

De Franse ambassade zegt dat zij er niet aan twijfelt dat de nieuwe regering deze toezegging die in overeenstemming is met de wet zal respecteren. De Fransen zijn van mening dat deze activiteit schadelijk is voor het milieu en voor de gezondheid van de inwoners van Suriname en Frans Guyana. Zij stellen dit, aangezien de rivier door de twee landen gedeeld wordt.

Verder betreurt de Franse ambassade het dat het Covid-19 Managementteam deze activiteiten niet verbiedt tijdens de coronavirusepidemie. Zij vinden dat de stromen van mensen die bij deze activiteiten betrokken zijn, deze activiteit een mogelijke bron van spreiding van het coronavirus kan betekenen voor beide kanten van het stroomgebied van de rivier.

Alle activiteiten op de Marowijnerivier waren stopgezet – ook de werkzaamheden van de skalians – in verband met de Covid-maatregelen. Het is skalianhouders echter gelukt om toestemming te krijgen van het Covid-19 managementteam om de activiteiten op de rivier op te starten, ondanks de enorme problemen in oost-Suriname met de Franse grens en het besmettingsgevaar op de ponton.
In de samenleving is een storm van kritiek losgebarsten.

Niets aan de hand volgens de onderdirecteur Nationale Veiligheid, Gwendoline Babel. Ze zei dat de skalians weer mogen opereren, omdat deze beschouwd worden als een essentiële dienst.

Echter behalve dat het om een zeer milieu-onvriendelijke activiteit gaat, zijn de veiligheidsrisico’s groot. En dat is ook waar de Franse buren op wijzen.

Culturu.com—-Ferdinand Louis

1 Reactie
1 Reactie
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Wong
zondag 21 juni 2020 10:25

Ja als je onder de tafel geld pakt kan jr moeilijk mee verkopen. Tjokoe teki.Advertentie

Suriname

Anti-Fraude Platform in Suriname beëindigt werkzaamheden

Geplaatst

op

Afp

Het Anti-Fraude Platform heeft op 10 juli het Anti-Fraude Platform Verkiezingen 2020 (AFP) eindrapport aangeboden aan DNA-voorzitter Ronnie Brunswijk en VHP- voorzitter Chan Santokhi en heeft hiermee haar werkzaamheden beëindigd. Het rapport werd aangeboden door Asiskumar Gajadin, voorzitter van het Anti-Fraude Platform.

Het Anti-Fraude Platform heeft op een effectieve manier inhoud gegeven aan democratische verantwoordelijkheid en middels het uitvoeren van de AFP-doelstellingen bijgedragen aan het waarborgen van democratische principes, waarden en normen en het verlagen van fraude risico’s tijdens de verkiezingen.

Met het bindend verklaren van de verkiezingen door het OKB en het binnenkort aantreden van de nieuwe democratische regering, zullen de activiteiten van het AFP niet voortgezet worden. Het AFP hoopt de ervaringen die zijn opgedaan en de tools die zijn ontwikkeld, te kunnen overdragen aan het Nationaal Waarnemers Instituut (SNWIS), dat hoewel recentelijk opgericht, haar rechtsbestaan reeds bewezen heeft tijdens deze verkiezingen en ons inziens haar werkzaamheden ook buiten verkiezingstijden op continue basis door moet zetten.

Het AFP heeft op basis van ervaringen en evaluaties onder andere aanbevolen:

– De erkenning en waardering voor het werk van het AFP en SNWI vanuit de samenleving is o.i. een bevestiging dat de behoefte bestaat voor formele instituten die democratische principes, waarden en normen kunnen bewaken en beschermen. Wij juichen het dan ook toe dat het SNWIS de juridische basis heeft gelegd om officiële erkenning te verkrijgen als nationaal waarnemingsinstituut en ondersteunen de voortgang hiervan volledig.

-Het organisatie systeem van de verkiezingen moet verbeterd en waar nodig hervormd worden, zodat het ook in de aanloop naar de verkiezingen toe transparant is voor iedereen.

– Hervormingen van de overheidssystemen die essentieel zijn voor efficiëntere verkiezingen, i.e. de kiezerslijst, training personeel, digitalisering, etc.

– Democratische vernieuwingen en aanpassing wetgeving verkiezingen ter garandering van een evenwichtig en minder fraude- gevoelig kiessysteem.

– Vergroten van de safe- guards voor fraude- vrije verkiezingen.

– Behouden van een permanent antifraude meldpunt.

– Instellen van een “Verkiezingsautoriteit” dat de organisatie van de verkiezingen ter hand neemt.

Het Anti Fraude Platform Verkiezingen 2020 bedankt de samenleving en de instituten die het Platform van begin tot eind erkend en ondersteund hebben en daarmee hebben bijgedragen aan het realiseren van de doelstelling van het AFP. Het AFP is in het bijzonder erkentelijk aan de media die een belangrijke liaison functie hebben vervuld naar de samenleving toe en samen met ons de democratie hebben bewaakt.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Opnieuw een coronadode in Suriname;teller op 18

Geplaatst

op

Coronavirus Test

Zojuist is de 18de coronadode genoteerd in Suriname. Door het COVID-19-team zijn er nog geen nadere details bekendgemaakt. Vernomen wordt dat het om een Braziliaanse goudzoeker gaat.

Voor vandaag alleen zijn er 27 nieuwe geïnfecteerden erbij gekomen. De teller van de actieve gevallen is naar 227 geklommen. Het aantal genezen verklaarde personen is gestegen naar 481. Momenteel liggen er 4 personen op de Intensive Care Unit.

Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen