zaterdag 25 mei 2024
24.2 C
Paramaribo
14.7 C
Amsterdam
5
(1)

Frankrijks rechtshulp bij in beslag name en anti-corruptie geweigerd?

lees ook ...

Surinames justitiële onmacht wordt nauwgezet gevolgd vanuit onze oostelijke buren, het overzees gebiedsdeel van Frankrijk: La Guyane; Frans Guyana of Frans’sey zoals we hier zeggen.
Daarom wil Frankrijk meer hulp bieden in de justitiële samenwerking in strafzaken . Want er worden dure auto’s gekocht, door Saya bijvoorbeeld, waarvan men niet weet hoe die gefinancierd zijn. Anti corruptie hulp en hulp bij uitvoering en wet om illegaal geld en goederen in beslag te nemen, boden de Fransen ook. Maar Suriname ging daar niet op in.

Illegaal verworven bezit
De Franse Justitie minister Eric Dupond-Morettti sprak over een unit die gaat over het strafrechtelijk vermogensbeheer van in beslag genomen en verbeurd verklaarde onroerend goed en ook luxe artikelen als auto’s van criminelen en corruptievelingen. Suriname heeft de mogelijkheid juridische en technische bijstand te krijgen van deze Franse unit. AGRASC (Agency for the Management and Recovery of Seized and Confiscated Assets)is internationaal bekend en gewaardeerd. Op dat voorstel ging Suriname niet in. De regering weet maar al te goed dat veel illegaal verworven bezittingen in kringen van regeringspartijleden gevonden kan worden.

Corruptie

Een minpunt was dat VHP de mond vol had van corruptie bestrijding tijdens de verkiezingen van 2020. De president zou die met wortel en tak bestrijden. Echter na twee plus jaren regeren merken wij daar niets van, integendeel woekert corruptie als nooit tevoren. Eerder had Frankrijk het aanbod gedaan via Le Parquet National Financier en Agence Française Anti-corruption,om de Anticorruptie-unit van het Openbaar Ministerie te ondersteunen maar daarvan is niets terecht gekomen.

Wel spraken de justitie collega’s over de corruptiebestrijding. (Men blijft praten om het handelen uit te stellen, want deze regering verstikt ons als volk in corruptie). Surinames Justitie minister Kenneth Amoksi gaf aan dat Frankrijk met ondersteuning komt van leden van de Nationale Anti Corruptie Commissie die pas volgend jaar benoemd zullen worden. Dus pas na drie jaar corruptie moeten ze in twee jaar onderzoeken wat er toen, nu en in 2023 en 2024 aan corruptie zal voorvallen. De vrees is dat zonder behoorlijke bescherming van klokkenluiders en zonder Wet Openbaarheid van Bestuur (W.O.B.) het alleen maar een show gaat blijven.

Drugsbestrijding
Het aanpakken van de drugsbestrijding wordt opgevoerd want dagelijks worden op elke vlucht honderd procent drugscontroles uitgevoerd horen we nu. De Fransen zijn bereid en hebben harde afspraken met de Surinaamse autoriteiten dat zij meer financiën krijgen en zowel containerscanners en drones beschikbaar stellen. Daaronder valt ook steun voor meer gewapende manschappen (douane recherche bijvoorbeeld) aanklagers en zelfs ook rechters.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnFrankrijks rechtshulp bij in beslag name en anti-corruptie geweigerd?