Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Fractievoorzitter Surinaamse coalitie oneens met plaatsing collega-assembleelid in RvC SLM

Geplaatst

op

Reshma Mangre

Asiskumar Gajadien, de fractievoorzitter van de coalitie, heeft er grote moeite mee dat zijn collega-assembleelid Reshma Mangre lid is van de Raad van Commissarissen (RvC) van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM). Hij is verrast door deze benoeming, omdat in het partijprogramma van de VHP juist is opgenomen dat meerdere functies die assembleeleden bekleden, geëvalueerd moeten worden. Dit proces wordt binnenkort ingezet. Mangre is naast assembleelid ook voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en voorzitter van de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname. Ze is nieuw in de politiek.

De fractievoorzitter haast zich door te zeggen dat het niet gaat om de persoon, maar om het principe. Hij vraagt zich af hoe het assembleelid zich zal opstellen in het parlement als het bedrijf tijdens een vergadering wordt besproken. “Het is niet verboden om een volksvertegenwoordiger te benoemen als lid van een RvC, maar het is niet raadzaam,” zegt de politicus. Als hij eerder op de hoogte was hiervan, zou hij het de regering hebben afgeraden. 

Al jarenlang is het een discussie of assembleeleden nevenfuncties mogen hebben. Gajadien merkt op dat hij onderdirecteur was bij het ministerie van Openbare Werken en na zijn ontheffing, terwijl hij procedeerde, hij ook zelf de rekening waarop het salaris werd gestort, heeft geblokkeerd. Het is volgens hem van belang dat het parlement zich gaat buigen over de dubbele functies en de rechtspositie van volksvertegenwoordigers regelt, zoals dat het geval is bij ministers. 

Zeker de VHP had vóór haar aantreden beloofd om zich niet schuldig te maken aan het plaatsen van personen op posten met dubbele salarissen. Of de benoeming van Mangre zal worden teruggedraaid is niet duidelijk. Gajadien is er duidelijk over dat er een keus gemaakt zal moeten worden; of assembleelid of RvC-lid.

Culturu.com

6 Reacties
6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mohan
donderdag 13 augustus 2020 15:32

Meneer Gajadien heeft volkomen gelijk. Het volk heeft voor transparantie en rechtvaardigheid gekozen.

Dagga
donderdag 13 augustus 2020 15:49

Wat doen we met bouva,Jones en de gewezen ministers als b.v.. parmessar, België die als ex minister ook nog salaris genieten als ex minister, worden deze ook aangepakt met hun levenslange uitkering.
Verder brunswijck ,somohardjo en nog een paar van die gasten.
Ook mathoera en santhoki hebben deze inkomsten als gewezen parlementariers.
Als deze dingen niet opgelost worden zal het nooit goed komen met Suriname.

Laatst bewerkt op 2 maanden geleden door Dagga
Wim
donderdag 13 augustus 2020 16:05

Als je voor transparantie gaat, dan moet je geen neven-functies willen bekleden. Daarmee geef je een verkeerd signaal af aan de samenleving en terecht benoemd Gajadien dit. Op wettelijk vlak is er nog veel werk aan de winkel, maar je kunt niet verwachten dat de nieuwe regering 10 jaar paars wanbeleid in een maand tijd goed maakt. Ik denk dat het ook goed is dat in de toekomst duidelijke functie-eisen worden gekoppeld aan bepaalde functies zoals president, vice-president, ministers, etc. In het bedrijfsleven wordt je ook alleen op basis van je opleiding, ervaring en capaciteiten aangenomen. En als iemand slecht… Lees verder »

Laatst bewerkt op 2 maanden geleden door Wim
Jennifer
donderdag 13 augustus 2020 16:52

recht voor 1 recht voor een allen!
iemand kan inderdaad geen 2 ‘n 3 salarissen ontvangen en dan hb j anderen die geen inkomen heeft. laat de gene of wie dan ook met meerdere salarissen delen voor beplde groepen die wegens omstandigheden geen baan meer heeft.

Jimmy
donderdag 13 augustus 2020 19:54

Een terechte opmerking en houding van Gajadien, Er zal hoogstens een afbouw moeten zijn bij bestuurlijke functies, zowel overheid als particulier.

Rama
donderdag 13 augustus 2020 20:18

Een RvC is belast met de controle v.d. directie van een bedrijf. De RvC is niet belast met de daily operations van een bedrijf. Een parlementarier heeft o.a. als taak controle op de regering uit te oefenen. Die 2 functies bijten elkaar niet maar liggen in elkaars verlengde met als verschil dat een parlementarier op macro/algemeen niveau toezicht houdt terwijl als RvC lid het toezicht toespitst is op micro/specifiek niveau. Ik heb er geen probleem mee dat beide functies door dezelfde persoon wordt uitgevoerd zolang het maar gaat om iemand die deskundig is. Het zou anders zijn als ze benoemd… Lees verder »Advertentie

Suriname

Vp Brunswijk: “Greenheart zal vonnis uitvoeren”

Geplaatst

op

Medewerkers Greenheart Group Doen Een Beroep Op De Regering, Want Ze Willen Hun Achterstallig Geld. Foto Directoraat Volkscommunicatie

Greenheart Group zal het door de rechter uitgesproken vonnis moeten uitvoeren. Dit zei vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk gisteren bij het in ontvangst nemen van een petitie. Het houtbedrijf heeft de lonen van 22 medewerkers, ondanks het vonnis van de rechter, niet uitbetaald. De arbeiders moeten geld ontvangen vanaf het moment dat zij buiten functie zijn gesteld. De vp benadrukte dat het buitenlandse bedrijf zich ook dient te houden aan het Surinaams rechtssysteem.

De 22 medewerkers die op basis van arbeidsovereenkomst in dienst zijn van het bedrijf, hebben het verzoek gedaan bij de leiding voor adequate zuurstof/stofmaskers voor het uitoefenen van hun werkzaamheden. Deze maskers zijn nodig vanwege de grote hoeveelheid stofdeeltjes die vrijkomen tijdens het snijden en vervoeren van hout en houtproducten.

Echter heeft het bedrijf dit verzoek afgewezen en als reactie hierop eerst een eenzijdige arbeidsovereenkomst opgesteld, waarbij de werknemers verplicht werden gesteld zich binnen 48 uur op het werk te begeven. De arbeiders hebben vanwege het gevaar voor de gezondheid besloten niet te verschijnen, waarna door het bedrijf aan deze 22 werknemers ontslag werd aangezegd.

De Greenheart Group Werknemers Organisatie heeft een zaak aanhangig gemaakt en werd door de rechter in het gelijk gesteld. Volgens de uitspraak van de rechter moet het bedrijf aan de medewerkers de achterstallige lonen uitbetalen. Omdat het bedrijf hier geen werking van maakt heeft de bond besloten hulp te zoeken bij de regering.

De vp heeft zijn volledige ondersteuning toegezegd en beloofd om op korte termijn samen met de regering te werken aan een oplossing voor deze kwestie, meldt het Directoraat Volkscommunicatie.

Culturu.com

 

Lees verder

Suriname

STVS heeft vanaf 2016 geen AOV en loonbelasting afgedragen

Geplaatst

op

Stvs

Dat er vanaf 2016 geen AOV en loonbelasting aan de staat zijn afgedragen door de leiding van de Surinaamse Televisie Stichting (STVS) is geen blij nieuws voor het station, dat gisteren zijn 55-jarig bestaan herdacht. In zijn toespraak heeft directeur Raoul Abisoina onder andere gezegd, dat hij van de belastingen een brief hierover heeft ontvangen.

Deze kwestie is een van de aandachtspunten die Abisoina heeft vervat in een document dat is overhandigd aan president Chan Santokhi en vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk.  De STVS-directeur heeft aan de regering een nieuw gebouw gevraagd. Deze belofte zou tien jaar terug zijn gedaan. Echter is daar niets van terechtgekomen. Vp Brunswijk gelooft erin dat het gebouw komt. Zowel de regeringsleider als vp Brunswijk waren vol lof over de staatszender. Het staatshoofd memoreerde de vele programma’s die vroeger werden vertoond.

De vicepresident kan zich nog herinneren dat hij bij de buren met veel moeite door de drukte van andere kinderen, een glimp kon krijgen van de STVS. De staatszender kan volgens president Santokhi grote hoogtes bereiken door mee te gaan met de digitale tijd, waaronder sociale media.

Hij voegde eraan toe dat de STVS ook een platform kan bieden voor artiesten, die momenteel worden getroffen door Covid-19. Frits Pengel, grondlegger van de STVS, tevens de eerste directeur, heeft samen met Glenn Truideman en Shirley Lackin een award ontvangen voor hun bijdrage.

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen