zaterdag 1 april 2023
30.2 C
Paramaribo
10.6 C
Amsterdam
0
(0)

Fracties NDP en BEP vragen vergadering aan over verhogingen

lees ook ...

Schoolgaande tienermoeders krijgen inzicht in opvoedingsvaar...

Het ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) heeft de tweede sessie over opvoedingsvaardigheden voor schoolgaande tienermoeders gehouden. Deze keer was het de beurt aan jonge moede...

Er is door de fracties van de NDP en de BEP in het parlement schriftelijk aan assembleevoorzitter Marinus Bee een verzoek gedaan voor een vergadering met als agendapunt: ‘Bespreking recente verhogingen voor nutsvoorzieningen en levensonderhoud’. In de afgelopen maanden heeft de regering vele kostenverhogende maatregelen getroffen, waarbij de samenleving veel meer geld moet uitgeven dan eerder het geval was.

In de brief wordt gesproken over de 10% solidariteitsheffing, de vele devaluaties van de Surinaamse dollar, de 12% omzetbelasting voor alle categorieën. Deze beleidskeuzes hebben geresulteerd in onder meer torenhoge prijzen voor (basis)goederen en diensten, zonder dat het inkomen van de werkende klasse is opgetrokken.

Geen maatschappelijk draagvlak
Op 12 juli 2021 zijn de nieuwe energietarieven doorgevoerd, zonder dat er breedvoerig hierover is gedelibereerd en er consensus is bereikt om tot een breed maatschappelijk draagvlak te geraken. De NDP- en BEP-fractie hebben meermaals hun standpunten hierover geventileerd en getracht de regering ertoe te bewegen, om tot een eerlijke en transparante kostprijs voor energie te komen.

De samenleving is weer geconfronteerd met nog meer lastenverzwarende maatregelen. De Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) heeft op 29 oktober bekendgemaakt dat het waterverbruikstarief minimaal SRD 25 zal bedragen ingaande vandaag. Ook het Telecommunicatiebedrijf Suriname (Telesur) heeft marktconforme tarieven doorgevoerd die vandaag zijn ingegaan.

“Het is ongehoord dat de terzake ministeries (Natuurlijke Hulpbronnen en Transport, Communicatie & Toerisme) nimmer de gewenste prijsaanpassingen diepgaand hebben besproken met de vaste departementale commissies, om samen tot een rechtvaardige prijs te geraken die draaglijk is voor de gehele samenleving. De samenleving heeft geen ruimte gehad om goed voorbereid te zijn op de verhogingen,” stellen de fracties.

Covid-19
Verder wordt opgemerkt dat de kosten voor het pinnen bij de geldautomaten, de drempelkosten bij de Spoedeisende Hulp, begrafeniskosten en andere, drastisch verhoogd zijn. Er is geen duidelijk zicht op het te voeren beleid van de regering en eventueel nog andere te treffen verhogingen. Temeer het sociaal vangnet van de regering in geen wegen noch velden te bekennen is, dient de samenleving tijdig geïnformeerd te worden waaraan zij toe is.

“Indachtig de uitdagende Covid-19 tijd waarin wij thans leven en het van eminent belang is ons zelve en anderen te beschermen, wordt fysiek contact ontmoedigd en virtueel contact bevorderd. De innovatieve ontwikkelingen in de digitale wereld, nopen een ieder om ook hun leven daarop in te richten. Echter kan dit niet gestimuleerd worden, als de tarieven voor nutsvoorzieningen ongecontroleerd de lucht in gaan.

Ook het op peil houden van het immuunsysteem is een immense taak, wanneer er abrupt en op bijzonder korte termijn steeds lastenverzwarende maatregelen worden doorgevoerd, zonder enige looncorrectie,” staat in de brief aan de assembleevoorzitter.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameFracties NDP en BEP vragen vergadering aan over verhogingen