zaterdag 23 september 2023
28.3 C
Paramaribo
11.8 C
Amsterdam
5
(1)

Fosten Kukru Festival en 170 jaar Portugese immigratie

lees ook ...

Exporteursbeurs eind september

Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) organiseert dit jaar een exporteurs beurs van 2 dagen in tegenstelling tot het vorig jaar toen de beurs maar één ...

Voorbereidingen worden getroffen voor twee evenementen. De Nationale Commissie Jubileumjaren heeft vandaag tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat twee evenementen worden voorbereid. Het Fosten Kukru Festival op initiatief van Directoraat Cultuur en 170 jaar Portugese Immigratie in Suriname worden op 15 augustus gehouden. In verband met het jubileumjaar 2023 wil men de integratie en conservatie van cultuurerfgoed bevorderen hiermee.

De Portugese Immigratie naar Suriname zal voor het eerst herdacht worden. Op 15 augustus 1853 kwam uit Madeira een schip naar Suriname met 124 Portugezen. Het is dit jaar precies 170 jaar geleden. Zij hebben eerst als contractarbeiders gewerkt op de plantages Suzanna’s Daal, Katwijk en Boxel. Schepen bleven binnenvaren tot 1864 met Portugese contractarbeiders.

“In de afgelopen jaren is bij lustrum en kroonjaar herdenking van de komst van de contractarbeiders naar Suriname, de groep van Portugezen nauwelijks meegenomen. Het was meer dan een eer om alles in het werk te stellen om dit te herstellen mede onder aansporing van president Chandrikapersad Santokhi”, zegt Jack Uden de voorzitter van de Nationale Commissie Jubileumjaren, die ook spreekt van een bijzondere ontwikkeling voor de geschiedenis van Suriname.

De initiatiefnemer van de activiteiten rond 170 jaar Portugese Immigratie is John Dos Ramos. Hij gaf te kennen dat er een dankdienst op de avond van 14 augustus 2023 gehouden zal worden in de St. Petrus en Paulus Kathedrale Basiliek. Pater Esteban Kross is nazaat van deze Portugese immigranten. Hij zal een korte beschrijving van zaken geven. Na de dankdienst volgt een informeel samenzijn. Op 15 augustus zal men een gedenkplaat onthullen en een gedenkboek in het kader 170 jaar Portugese immigratie uitgeven.

Roseline Daan, directeur Cultuur verwacht dat het Fosten Kukru Festival een groot cultureel festijn wordt. Het is een culinair festival waarbij gedemonstreerd zal worden hoe Surinaamse gerechten op de traditionele manier worden bereid. Deze keer zijn er  culturele optredens waaronder muziek, kunst en crafts. Alle etnische groepen van Suriname zullen vertegenwoordigd worden, waaronder ook de Surinaamse-Portugezen.

Bron: Communicatie Dienst Suriname

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameFosten Kukru Festival en 170 jaar Portugese immigratie