Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Forse stijging Surinaamse staatsschuld ondanks grote inkomsten

Geplaatst

op

President Santokhi In Dna. Foto Gov Tv

Suriname zou nu een geweldig, prachtig land moeten zijn als wordt gekeken naar de inkomsten van het land in de afgelopen jaren. De staat was in het jaar 2010 achtergelaten zonder enige schuld. In de tien jaren na 2010 is er in totaal 45 miljard Surinaamse dollar bij de staat binnengekomen. Toch zit het land nu met een schuld, per eind juni, van US$ 4,1 miljard. Suriname zit nu in een enorme financieel-economische crisis en de regering vraagt zich af waar het geld dat de afgelopen tien jaar is binnengekomen, is gegaan.

President Chan Santokhi is vandaag in het parlement ingegaan op de financiële positie van de staat en presenteerde het parlement tevens het pakket van maatregelen, dat de regering wil treffen om het tij te keren.

Voorwaarden

Er zijn vele schulden afgesloten tegen weerzinwekkende voorwaarden en overeengekomen rentepercentages van boven de 13 procent op jaarbasis. Verder zijn de grote inkomstenbronnen van Suriname afgegrendeld, zoals die uit de olie- en  goudsector, zodat die ten gunste komen aan de schuldeisers.

De staat heeft belastinginkomsten gehad van SRD 33 miljard. Daarnaast bedragen de overige inkomsten SRD 11,8 miljard. President Santokhi noemt als voorbeeld Staatsolie, dat de afgelopen tien jaar, US$ 2 miljard aan de staat heeft betaald.

De regeringsleider zei verder dat er met verschillende binnen- en buitenlandse aannemers contracten zijn afgesloten die nog steeds lopen. Vaak zijn deze contracten gesloten tegen zodanige voorwaarden, dat Suriname niet onder ze uit kan of alleen tegen betaling van een forse boete. De regering heeft bij sommige contracten grote vraagtekens over de hoogte van de bedragen die de staat zal moeten betalen, ten opzichte van de prestaties die door deze firma’s moeten worden geleverd.

Wurgcontracten

Na de verkiezingen en vóór de regeringstransitie is er veel personeel in dienst genomen, soms tegen wurgcontracten. Er zijn arbeidscontracten waarbij personen die gelieerd zijn aan de vorige regering, ruim US$ 10.000 per maand verdienen, recht hebben op onbeperkt business class vliegreizen en daggelden van US$ 400 per dag op reis, met een looptijd van tien jaar en een opzegtermijn van 2 jaar.

Naast de financiële schade zijn volgens de president verschillende instituties in Suriname uitgehold. Hij zei dat ondanks de hoge inkomsten en de grote leningen er heel weinig geïnvesteerd is in de onderwijs- en  zorgsector, de rechterlijke macht, de politie en veiligheid van de burgers.

De armoede en de criminaliteit zijn daardoor enorm gestegen. “De Surinaamse burger heeft als gevolg van het financiële, sociaaleconomisch- en maatschappelijk wanbeleid, jaren aan ontwikkeling moeten inboeten,” aldus de president vandaag in het hoogste orgaan van staat.

Culturu.com

14 Reacties
14 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Percy
vrijdag 18 september 2020 23:36

Wat een vuile schoft is dat beest Bouterse geweest al die jaren. Die man loopt ook nog vrij rond. Heeft bakken geld in zijn zakken gestopt. Die zou gelijk opgepakt moeten worden en zijn geld rovers bende.. Ik heb nog nooit zo een slechte rat mee gemaakt. Hij heeft zijn lang kapot gemaakt, wat een smerige crimineel is dat. En zijn vriendjes ook. En die achterbakse Boefdraad zal ook nog wel heel wat te vertellen hebben. Waarom worden die criminelen niet uitgeleverd. En dat beest crimineel Bouterse heeft nog aan hangers ook. Ik hoop dat Nederland en Amerika ons mooie… Lees verder »

Bryan
zaterdag 19 september 2020 00:07

Gewoon a la Trump handelen.
De.contracten eenzijdig opzeggen en maling hebben aan de gasten.
Een rechter zal zelf inzien dat de afgesloten contracten pure waanzin zijn en over the edge oplichterij en fraude zijn.
De ambtenaren met een zogenaamd beboterde boterham de wacht aanzeggen, contracten intrekken en de rechter vragen deze tegen het licht van billijkheid te.houden.
Gegarandeerd dat zelfs het hoger beroep de regering gelijk geeft deze in te trekken.

Kwasi
zaterdag 19 september 2020 00:20

Gisteren heeft Mike Pompeo van USA Santhoki aangeboden te helpen. Ik hoop dat Santhoki het aanbod accepteert anders gaat hij het niet redden en hebben wij tussen nu en 5 jaar weer die paarse bende misschien met geel erbij. Daarom is er snel hulp nodig bij de aanpak van de grote financiële problemen, de vervolging van de corrupte criminele paarse bende en deze kaal plukken (alles wat gestolen is terug pakken ) en indien nodig bij de uitvoering van het vonnis in het 8-december proces.

Vijay
zaterdag 19 september 2020 02:27

En dan hebben we een in de DNA de ex VP, Aloe baba, die nog durft om alles goed te praten. Wel, de Leningscontracten moet deze regering publiceren. En die Hoefdraad zoekt nog z’n recht. Schaamteloos zijn de paarse leden. Een afgevallen en een analfabeet van een econoom is die Abdoel die door de NDP is voorgedragen voor SER. schaamteloos.

Kwamina
zaterdag 19 september 2020 03:36

Hoe kan je hulp aanvaarden van een land met zoveel wandaden?
Maar gelet op jou handelingen, zie ik veel overeenkomsten tussen jou en Trump.
Jullie wijzen steeds naar wat een ander niet goed gedaan zou hebben, maar intussen zijn jullie Dictators in democratisch jasje.

Waar Is trouwens die 3 miljard aan ontwikkelings hulp gebleven?
Jullie hebben flink huis gehouden ten tijde van de ceremoniële president.
En nu z.g . met het vingertje wijzen naar de ander , terwijl er drie naar hou gericht zijn.

Moentje
zaterdag 19 september 2020 04:58

Waarom pakken ze Bouterse niet op. Hij is toch verantwoordelijk voor de schulden. Niet hoefdraad alleen. Wie moet te lenen hebben getekend voor akkoord om heel het land bijna te verpanden? Wie kan mij dat zeggen? WAAROM WORD BOUTERSE NIET TER VERANTWOORDING GEROEPEN?

Norma
zaterdag 19 september 2020 05:12

Dit kan toch niet. Het volk gaat kapot terwijl we miljarden binnen is gekomen. Waar zijn die mensen die dit geld hebben gestolen. Is er geen rechtsysteem in Suriname die hiernaar kijkt ?

Mike
zaterdag 19 september 2020 10:24

Er is geen rechtssysteem in Suriname. De verdachten van de December moorden genieten van hun niet gegunde leven. Terwijl de nabestaanden elke dag huilen/verdrietig naar hun vermoorde geliefde denken. Surinamse overheid vind ik zelf een Egoïstisch type. Ook de 12 militairen van het Nationale Leger van Suriname die in 1986 te Commewijne ontvoerd werd. Tot nu toe bekommert niemand voor hen. Wat zijn met deze militairen gebeurd Hoe zwaar hebben hun families gehad. De overheid denk alleen aan DE MACHT, FAMILIE EN VRIENDEN. DE REGERING HOUD HUN KLEPPEN DICHT. ALS HET GAAT DE WAARHEID UIT TE SPREKEN, DIE ZE ZELF… Lees verder »

Mikel
zaterdag 19 september 2020 10:31

Waar is het rechtssysteem van Suriname.
De December moorden, NIEMAND DURFT IN HET REGERING UIT TE SPREKEN.
DE 12 MILITAIREN DIE GEGIJZELD WAREN EN SPOORLOOS ZIJN VERDWENEN.
IK DENK BIJNA ALLEN IN DE REGERING HEEFT VUILE HANDEN.
DE SURINAAMSE BEVOLKING IS DUPE VAN HUN DADEN.
IN NAAM VAN DE VOLK, BULLSHIT

Biga
zaterdag 19 september 2020 12:45

@Bryan
Goed idee Bryan.
Gewoon al de wurgcontracten die onder Bouterse zijn opgesteld en aanstellingen waarvan je kunt aanvoelen dat de begunstigde die niet kan waar maken, eenzijdig opzeggen.
De NDP heeft mensen die heel laag geschoold zijn in een directeurs of adviseurs functie benoemd. En ook mensen die ergens ambtenaar zijn geweest en nu ook assembleelid zij en er ook een adviseurs functie erbij doen. Gewoon alles terugdraaien.
Laat die figuren dan maar naar de rechter gaan.
Geldt ook voor mensen uit de coalitie hoor.

Bob
zaterdag 19 september 2020 16:34

@Brian en @Bigadja Als NDP begunstigden waarvan de salarisverhoging nu wordt gestuit. Omdat hun salaris net voor de overdracht van de NDP aan de regering Santokhi met een onwaarschijnlijk asociaal hoog percentage is verhoogd. Naar de rechter willen stappen, dan moeten ze dat doen. Als mensen nul of géén geldige diploma’s en dus ook geen ervaring hebben in de te benoemen functie, maar toch tot directeur op een ministerie of tot regerings adviseurs worden benoemd. Als de regering Santokhi daar vervolgens een stokje voor steekt, dan mogen deze mensen ook naar de rechter stappen. Rechters toetsen voorgebrachte zaken niet alleen… Lees verder »

Bob
zaterdag 19 september 2020 16:41

Ik zie ook gebeuren dat rechters de door de huidige regering geblokkeerde ongebruikelijke NDP nepotistische benoemingen en extravagante salarisverhogingingen van de toenmalige NDP gewoon NIET terugdraaien. Dus dat de huidige Surinaamse regering in haar recht staat om al de genoemde NDP onzin te blokkeren. Buitendien de rechterlijke macht heeft heel veel zaken af te handelen. Het duurt nu al een jaar of meer om zogezegd simpele zaken af te handelen. Als de mensen van door Santokhi geblokkeerde onterechte NDP benoemingen, wurgcontracten en extravagante salarisverhogingen een proces tegen de Staat Suriname beginnen, komen ze pas na jaren aan de beurd. Mooi… Lees verder »

Bob
zaterdag 19 september 2020 16:44

Een voorbeeld.
Stel dat iemand die in juni dit jaar al een directeurs salaris had en daarna van Bouterse (net voor zijn aftreden) 50% salarisverhoging kreeg. Stel de regering Santokhi blokkeerd nu de 50% salarisverhoging.
En als jaren later bij het aanvechten van het terugdraaien van de 50% verhoging, hij/zij minimaal nog steeds een directeurs salaris ontvangt, hij/zij dan zeker ongelijk van de rechter zal krijgen. Redenen? Als in de reeds verstreken jaren voor het eindvonnis de persoon goed heeft kunnen leven van zo’n groot salaris. Dan was de ingetrokken verhoging gewoon terecht geweest.

Bob
zaterdag 19 september 2020 16:45

Ook in het licht bezien van de financiële problemen waarin het land verkeerd en het algemeen bekende feit dat de NDP regering die hem/haar de verhoging had toegekend de financiële middelen van het land, ondanks herhaardelijke waarschuwingen van rating bureau’s toch gewoon verbraste.
En werd gewoon links en rechts bij buitenlandse krediet gevers flink door geleend. Overheids eigendommen werden daarbij meerdere keren in onderpand gegeven.

Ook als loonsverhogingen buiten de gangbare normen zijn, kan de rechter in tijden van crisis, ten behoeve van de publieke rust besluiten om het niet aan eisers toe te kennen.

Laatst bewerkt op 1 maand geleden door Bob


Advertentie

Suriname

Bekende Inpecteur Dennis Kolf heengegaan

Geplaatst

op

20201019 162440

De bekende  inspecteur van politie 1ste klasse Dennis Kolf is vanochtend heengegaan. Hij was waarnemend gewestelijk politiecommandant (GPK) van Saramacca. Vanmorgen werd door zijn huisgenoten ontdekt dat Inspecteur Kolf het tijdelijke met het eeuwige had verwisseld. Kolf was één van de 10 inspecteur die begin september zou worden bevorderd tot een naast hogere rang, maar de bevorderingen van deze Inspecteurs gingen om onduidelijke redenen niet door.

De groep inspecteurs zou op dinsdag 8 september 2020 worden bevorderd tot de rang van Hoofdinspecteur van politie. Een dag daarvoor kregen zij telefonisch het bericht dat de bevordering was aangehouden. Inspecteur Kolf die  zeer verheugd was dat hij zou worden bevorderd en van alle kanten  felicitaties kreeg, was erg teleurgesteld  en verbaasd dat het niet doorging.

Inspecteur Dennis Kolf heeft zich ook jaren lang ingezet als jeugdvoorlichter bij de afdeling jeugdzaken van het Korps Politie Suriname. Hij was bij velen bekend van de voorlichtingsfilmpjes op de televisie voor de jeugd, waarbij de cast ook door jongeren werd bezet en  die onder zijn leiding op een aantrekkelijke manier werden gepresenteerd. Inspecteur Kolf bereikte de leeftijd van 56 jaar. – culturu.com

Lees verder

Suriname

Poorten universiteit gesloten om onveilige COVID-19-situatie

Geplaatst

op

Adekus

Uit voorzorg heeft het personeel aangesloten bij de Werknemers Federatie Universiteit (WFU), vandaag besloten om tot nader order niet te werken. Het besluit is genomen, omdat de nodige voorzieningen nog niet zijn getroffen ter bestrijding van het coronavirus.

Suneel Soekhnandan, woordvoerder van de WFU, zegt dat uit voorzorg niet gewerkt wordt. Het universiteitsbestuur heeft afgelopen week nagelaten de WFU direct te informeren dat er besmettingen onder het personeel zijn. Deze gevallen zijn via een tip binnengekomen. Toen WFU de leiding hiermee confronteerde warden de gevallen bevestigd.

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen