zaterdag 1 april 2023
24.4 C
Paramaribo
10.7 C
Amsterdam
0
(0)

Fonds woningbouw lagere inkomensgroepen moet doelen realiseren

lees ook ...

PAHO/WHO doneert apparatuur en goederen

PAHO/WHO wil Suriname blijven steunen. Beide organisaties werken goed samen met het ministerie van Volksgezondheid vanaf uitbraak van de pandemie. Men verleent technische bijstand. Apparatuur en goede...

Het Fonds Woningbouw Lagere Inkomensgroepen zal zijn doelen zoveel mogelijk moeten realiseren. Deze specifieke opdracht heeft president Chandrikapersad Santokhi dinsdag meegegeven aan het nieuwe bestuur. Santokhi legde bij deze gelegenheid de nadruk op goede huisvesting en het conform de regels handelen. 

Het staatshoofd merkte op dat een aanzienlijk deel van de bevolking, vooral de lage inkomensgroepen, huisvesting ontbeert. Dit fonds is in 2013 bij Staatsbesluit ingesteld. Het voornaamste doel is het verstrekken van leningen aan lagere-inkomensgroepen voor zelfbouw op eigen grond en de koop van sleutelklare woningen bij het fonds.

In het instellingsbesluit is onder andere gedefinieerd, wie tot de lage inkomensgroepen behoren, en welke de voorwaarden zijn, om in aanmerking te komen voor een lening. President Santokhi zegt dat de regering goede huisvesting als een primaire voorwaarde stelt voor het opvoeden van kinderen tot evenwichtige en zelfstandige volwassenen.

De regering is daarom voornemens om landelijk een duizendtal woningen te laten bouwen voor deze doelgroep. “Het is onaanvaardbaar dat een aanzienlijk deel van de bevolking, anno 2021, niet is gehuisvest op het niveau, dat goede voorwaarden schept voor een zorgzaam en evenwichtig gezinsleven.”

Zo benadrukte het staatshoofd het belang van de benoeming van het nieuwe bestuur. De president zegt dat door het oud-bestuur van het fonds niet conform de regels is gehandeld, waardoor het thans behoort tot de grote schuldenaren met hoge, vaak onverklaarbare en oneigenlijke schulden. Ook wordt een deel van dat bestuur strafrechtelijk vervolgd voor grove misdrijven gepleegd, met misbruik van de naam en middelen van het fonds.

Arun Hardien, directeur Politieke en Beleidsaangelegenheden en Deepak bestuurslid Jairam hebben alle vertrouwen in het nieuwe bestuur. Zij erkennen dat het een zware job wordt om alles dat zich onder het vorige bestuur heeft voorgedaan, uit te zoeken, strafrechtelijk uit te werken en een geheel nieuw werkplan op te zetten.

Daar waar de voorwaarden uit 2013 moeten worden aangepast om een breder deel van de samenleving tegemoet te kunnen komen, zal de regering zeker de nodige aanpassingen plegen.

Het nieuwe bestuur bestaat uit de juristen Anenda Veldman, Jairam, Ramesh Karansingh, Irshaad Fatemohamed en Sunaina Mohan. Zij zijn voor een periode van drie jaar geïnstalleerd.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameFonds woningbouw lagere inkomensgroepen moet doelen realiseren