woensdag 29 mei 2024
33 C
Paramaribo
16.6 C
Amsterdam
0
(0)

Fonds voorzieningen ouderschapsverlof geopend

lees ook ...

President Santokhi: “Goede werk zal worden afgemaakt&#...

President Chandrikapersad Santokhi en zijn regeerteam hebben de afgelopen weken intensief gewerkt aan het herzien van de beleidsprioriteiten voor het komende jaar. In een recente toespraak kondigde Sa...

Het Fonds Voorzieningen Ouderschapsverlof (FVO) is vanaf dinsdag 14 februari 2023 geopend voor het publiek. Het bureau is gevestigd in het gebouw van het SIVIS aan de Arabistraat te Geyersvlijt. Minister Steven Mac Andrew van Arbeid van Werk -gelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) verklaarde middels een toespraak het bureau voor geopend.

In zijn toespraak wees hij op het onrecht dat werkende vrouwen in de private sector decennialang is aangedaan door bepaalde werkgevers bij zwangerschap, namelijk het sturen met ontslag, omdat de werkgevers geen loon wilden doorbetalen tijdens zwangerschapsverlof.

In bepaalde gevallen gaven dergelijke werkgevers aan, dat ze het geld nodig hadden om iemand anders in dienst te nemen, al dan niet tijdelijk. Vrouwen konden in een dergelijke situatie niet onbezorgd door het proces van zwangerschap gaan, omdat ze in bepaalde gevallen zowel hun loon als baan verloren.

De ‘Wet Arbeidsbescherming Gezin’ die in 2019 in werking trad en waaruit het FVO voortvloeit, was volgens de minister daarom bittere noodzaak. Vrouwen moesten verzekert worden van zwangerschapsverlof en loon. Door onvoorziene omstandigheden, waaronder de COVID-19 pandemie, duurde het bijna vier jaren na de inwerkingtreding van de wet om de deuren van het Bureau FVO te openen voor het publiek.

De bewindsman deed een beroep gedaan op werkgevers en werknemers om zich te houden aan de bijdrageplicht die onontbeerlijk is voor de financiering van het doorbetaald ouderschapsverlof, welke volgens de bewindsman is gebaseerd op het solidariteitsprincipen, welke wereldwijd wordt toegepast bij sociale verzekeringen van deze aard.

De manager van het Bureau FVO, Marijke Mangal, heeft bij deze gelegenheid alle werkgevers en bedrijven opgeroepen om hun werknemers te registreren bij het FVO, zodat zij aanspraak kunnen maken op voorzieningen met betrekking tot het ouderschapsverlof. De registratieperiode is volgens haar verlengd tot 31 maart 2023 en het kan online geschieden.

Per 01 april wil het FVO overgaan tot innen van de verplichte bijdrage. Werkgevers en bedrijven die zich na de aangegeven registratieperiode gaan registreren, zullen volgens haar de afdrachten met terugwerkende kracht vanaf 01 april 2023 dienen te voldoen. Bovendien maken ze zich schuldig aan een overtreding als ze nalaten hun werknemers te registeren.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameFonds voorzieningen ouderschapsverlof geopend