donderdag 13 juni 2024
25 C
Paramaribo
17.1 C
Amsterdam
3
(2)

Fonds voor journalistiek in Suriname biedt onderzoeksmogelijkheid

lees ook ...

Politie stelt veiligheidszone in rond EBS vanwege vakbondsac...

Het Korps Politie Suriname heeft besloten om een veiligheidszone in te stellen over de Saramaccastraat, ter hoogte van de N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS). Deze maatregel gaat woensdag van kracht...

Vanaf 15 september heeft de senior journalist Roy Khemradj de Stichting Stimuleringsfonds voor Journalistiek in Suriname (SSJS) in het leven geroepen. Dit door openstelling van de website www. Fonds- ssjs.org. Fondsen voor een project kunnen alleen digitaal aangevraagd worden door journalisten.

Het SSJS bestuur bestaat uit de voorzitter socioloog Kirti Algoe (docent Adek) en uit het senior journaille Khemradj Secretaris, Penningmeester Harmen Boerboom en leden Giwanni Zeggen (politicoloog, heeft voor radio 10 als hoofd nieuwsdienst gewerkt en was de Ware Tijd columnist)en de econoom Rosita Sobhie. Stichting Projecta, met mijn favoriete  columnist Sharda Ganga als voorzitter,  faciliteert het fonds.

Democratie

Bewust is de website, met aanvraagformulier voor de subsidie. gelanceerd op de Internationale Dag van de Democratie. Het fonds is financieel mede mogelijk gemaakt door de Stichting Democratie en Media in Nederland.

Democratie betekent letterlijk de wil van het volk. Het volk wil dat journalisten goed onderzoeken wat de zichtbare en onzichtbare handelingen zijn in de top van Suriname. De roep klinkt op elk medium vanuit Surinaamse lezers en luisteraars, dat blijkt steeds uit hun commentaar.

Met een fonds van 103.000 Euro voor 3 jaar kunnen Surinaamse onafhankelijke journalisten -van onafhankelijke media- bewijzen dat zij ook diepgravende onderzoeken kunnen doen en feiten in een tekst, op radio of tv van allerlei zaken  in een reportage presenteren.

Als loon krijgt de investigative journalist van het fonds 125 Euro per week voor een onderzoek, ook als er meerdere journalisten aan werken. Het gevaar in aanmerking nemend als de onderzoeks- journalist gevoelige zaken presenteert in Suriname is het een half ei, wat nog altijd beter is dan een lege dop.

 

Maatschappelijk belangrijk

Nu is er een mogelijkheid geschapen voor ons, in Suriname werkzame journalisten, om een kort onderzoek (6 weken) te doen en met bewijs te komen voor zaken waarvan we nog te weinig van af weten, of waarvan we voelen dat ze niet kloppen.

Roy Khemradj: Het hoeft geen Watergate te zijn

Initiatiefnemer Roy Khemradj, benadrukt dat het geen  Watergate hoeft te zijn. Daarbij doelend op de onthulling van het Watergate afluisterschandaal wat tot ontslag van een Amerikaanse regering leidde. In aanmerking komt elk onderwerp dat voor een grote groep in de Surinaamse samenleving belangrijk,  actueel, zelfs urgent is

Voor niet politieke onderwerpen is ook het Johan Henri Ferrier Fonds in de Stichting Stimuleringsfonds voor de Journalistiek in Suriname (SSJS) ondergebracht. Kunst en Cultuur in Suriname heeft zeker ook onderzoek nodig. Dit zegt schrijfster dezes als pionier in de kunst en cultuur journalistiek van Suriname (sinds augustus 1982)

Publicatie- en kwaliteitsgarantie

Dat het resultaat in afzienbare tijd en wijds gepubliceerd wordt in de vorm van een mini documentaire, een reportage op  de radio en /of in tekst wordt op  twee manieren gegarandeerd. (1) Van twee verschillende  mediahuizen moet de journalist of de journalisten (je mag met z’n tweeën of drieën werken) een schriftelijke garantie krijgen dat zij het resultaat van het onderzoek publiceren.

Ook zou erbij moeten staat dat het medium de journalist(en) tijdens het onderzoek vrijstellen van ander werk en het werkverband daarna gewoon doorgaat. De Caribische journalistiek immers, lijdt er onder dat ze underpaid, understaffed en overworked zijn. En media die vaak niet onpartijdig zijn in het geval van Suriname.

(2)Als garantie dat een diepgravend, nauwkeurig en professioneel media product het resultaat is van het onderzoek,, is een mentorsysteem ingesteld. Elke journalist of collectief wiens aanvraag goedgekeurd is, krijgt pro deo begeleiding van een vakkundige Nederlandse journalist met Suriname ervaring die aangewezen wordt door het bestuur. Mentors zijn ondermeer Jeroen van Trommelen, Sheila Sitalsingh, Delano Weltevreden, Henk Hendrix en Sharma Chin A Foeng gehuwd Soerdjoesingh, allen in Nederland. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat ook Surinaamse mentoren alhier gevraagd zullen worden.

Foto: (Derby/de West) van links naar rechts: Deel bestuur Stichting Stimuleringsfonds Journalistiek in Suriname: secretaris en initiatiefnemer Roy Kehmradj, voorzitter Kirtie Algoe en lid Giwanni Zeggen.

 

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

6 REACTIES

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnFonds voor journalistiek in Suriname biedt onderzoeksmogelijkheid